Hej, för ca 10 år sedan skrev en kompis på ett dokument om att han skulle låna 25.000 av sin bror. Han var då i en livskris minns inte ngt av den tiden. Brodern hävdar att han har betalat kontant till honom och vill nu ha tillbaka 25.000 + ränta. En muntlig förberedelse väntar om 2 veckor. Vad ska han göra?
Hej och stort tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Såsom jag tolkar de omständigheter du uppgivit så har din kompis undertecknat ett skuldebrev som avser en skuld om 25 000 kr till kompisens bror. Regler om skuldebrev och dess giltighet återfinns i skuldebrevslagen (SkbrL) och i preskriptionslagen (PreskrL) och jag kommer huvudsakligen utifrån dessa regler redogöra för vad som gäller i kompisens situation.
Skuldebrev – ett kvitto på skuld
Enligt 1 § SkbrL framgår det att om någon utfärdat ett skuldebrev som ett bevis för att en skuld föreligger så är denne ansvarig för skulden som anges i skuldebrevet. Ett skuldebrev är alltså ett erkännande om skuld till innehavaren av skuldebrevet och fungerar som ett kvitto för den som lånat ut pengar. Skuldebrev anses av naturen vara bärare av rätten, vilket innebär att själva dokumentet är en värdehandling och att betalning enligt värdehandlingen kan krävas av den skuldsatte så länge skulden inte preskriberats.
Preskription och preskriptionsavbrott
I 8 § PreskrL anges definitionen av preskription; preskription innebär att den som lånat ut pengar eller som innehar ett skuldebrev förlorar rätten att kräva betalning från den skuldsatte. En skuld preskriberas som huvudregel efter tio år från skuldens tillkomst (2 § PreskrL), om inte någon preskriptionsavbrytande åtgärd vidtagits enligt 5 § PreskrL. En sådan åtgärd kan exempelvis vara att den skuldsatte erkänner eller betalar av delar av skulden, att den skuldsatte får ett skriftligt krav från den som har rätt att få betalt eller att ett förfarande inleds hos exempelvis Kronofogdemyndigheten eller allmän domstol. Om en preskriptionsavbrytande åtgärd vidtagits enligt vad som gäller för 5 § PreskrL så börjar en ny preskriptionstid om tio år att löpa enligt 6 § PreskrL (som hänvisar till 2 § PreskrL).
Eftersom skulden uppkommit för ca tio år sedan så finns det anledning att ta reda på om den preskriberats. Har preskription inträtt så är din kompis inte skyldig att betala. Om preskription däremot inte har inträtt så har brodern möjlighet att föra en talan om skulden i domstol, precis såsom han har gjort.
Möjlighet att undgå ett skuldebrev?
Frågan är emellertid om din kompis har möjlighet att åberopa någon annan grund för att skuldebrevet inte ska vara gällande. Enligt 1 § SkbrL framgår nämligen också att den som utfärdat ett skuldebrev kan göra invändningar mot det rättsförhållande som föranlett handlingens utfärdande, om inte annat kan anses vara avtalat. Paragrafen öppnar således upp för att kunna angripa ett skuldebrev med anledning av omständigheter i anslutning till skuldebrevets tillkomst. En sådan omständighet skulle kunna vara att din kompis aldrig fått några pengar, men detta ska också kunna bevisas. I en situation där bevis saknas så väger skuldebrevet tyngre i bevishänseende.
Eftersom jag inte vet vilka omständigheter som föranlett till att skuldebrevet upprättats så kan jag tyvärr inte svara på om det skulle vara möjligt att angripa värdehandlingen med någon ogiltighetsgrund i tredje kapitlet avtalslagen (AvtL). Att din kompis befunnit sig i en livskris vid tillfället för upprättandet av skuldebrevet är givetvis beklagligt, men saknar oftast rättslig betydelse i förhållande till ett skuldebrevs giltighet. Det brukar vanligtvis krävas något mer för att kunna ogiltigförklara ett avtalsförhållande, såsom exempelvis tvång eller svikligt förledande. Det finns dock en möjlighet att försöka angripa skuldebrevet med stöd av 36 § AvtL för att därigenom jämka villkor eller betalningsansvar. För att kunna tillämpa paragrafen så ska det röra sig om 1) ett eller flera oskäliga avtalsvillkor, och 2) villkoren ska vara oskäliga antingen vid avtalets tillkomst eller framstå som oskäliga vid senare tillfälle. Jag kan emellertid inte bedöma om paragrafen hade varit möjlig att använda i din kompis fall.
Sammanfattning och rekommendation
Ett skuldebrev är som ovan nämnt en värdehandling och innehavet ensamt medför en rätt för innehavaren att få betalt i enlighet med skuldebrevet. Din kompis bror har således rätt att kräva din kompis på pengarna, inklusive avtalad ränta och eventuell dröjsmålsränta beroende på vad som framgår av skuldebrevet. Skulle skuldebrevet emellertid ha preskriberats med anledning av tioårsfristen så behöver inte din kompis betala, under förutsättning att preskriptionen inte avbrutits. Är skuldebrevet gällande och broderns anspråk på betalning befogad så återstår bara att se över om det finns någon möjlighet att angripa skuldebrevet på något annat sätt, exempelvis genom att försöka jämka skuldebrevet med anledning av din kompis mående vid skuldebrevets tillkomst. En sådan talan kan dock vara svår att få igenom.
Min rekommendation är att din kompis vänder sig till en jurist som kan se över situationen och som kan företräda din kompis i tvisten. Önskar din kompis få hjälp i ärendet så kan han vända sig till någon av våra duktiga jurister på Familjens Jurist. Boka tid kan kan göra HÄR. Eftersom jag uppfattar ärendet som brådskande se då till att nämna detta vid bokningstillfället ifall det blir aktuellt att anlita jurist så försöker vårt kontaktcenter att matcha honom med en jurist som är tillgänglig och kan ta hand om ärendet omedelbart.
Jag hoppas du fick svar på din fråga och önskar din kompis all lycka till i hans fortsatta ärende.
Med vänliga hälsningar,
Sara
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.