Hej, jag har nyligen flyttat hem till Sverige, januari 2020, efter 25 år i Frankrike. Frankrike har under hela tiden varit min skatterättsliga hemvist, det har bekräftats via korrespondans med Skatteverket så långt tillbaka som 1997. Jag fick i dagarna ett betalningskrav for aktieförsaljningar som skett under 2018 hos Nordnet. Skatteverket har räknat enligt schablonmetoden och skickat beslut och betalningskrav under 2019 till en gammal adress i Frankrike där jag bodde mellan 1994-1996. Nu när jag flyttat hem till Sverige har de skickat betalningskrav + ränta till min svenska adress och kräver att jag ska betala. Jag misstänker att det är ett beslut som fattats maskinellt och skickats ut. Jag har inte deklarerat överhuvudtaget i Sverige sedan jag flyttade ut 1994. 2010 köpte jag ett sommarhus i Sverige och fick börja deklarera för att betala fastighetsavgift. 2015 fick jag ett beslut att betala for aktieförsäljningar. Beslutet hade fattats maskinellt, jag överklagade och fick rätt. Nu har alltså samma sak hänt igen och jag vet inte om det fortfarande är ett maskinellt fattat beslut eller om det är skatteverkets personal. Jag har begärt omprövning även denna gång men är rädd att de kan insistera eftersom det är en lokal skattemyndighet (Kalmar). 2015 var det Skövde internationella skatteavdelning som troligen hade mera vana av den typen av problem. Kan ni hjälpa mig om min begäran om omprövning avslås? Finns det något som talar mot mig i detta fallet enligt Er? Borde inte 10-års regeln efter utflyttning av beskattning av kapitalinkomster i det här fallet?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Att vara obegränsat skattskyldig innebär att man skattar för alla sina inkomster från både Sverige och utlandet i Sverige (3 kap. 8 § inkomstskattelagen, IL), medan begränsat skattskyldig innebär att endast vissa inkomster skattas i Sverige, och då ofta inkomster som har någon anknytning till just Sverige (se vidare i 3 kap. 18 § IL). Så som jag tolkar din fråga har du hittills varit endast begränsat skattskyldig i Sverige, och utgår i mitt svar från det.
Skattskyldighet vid försäljning av aktier
Med delägarrätter avses bl.a. aktier (48 kap. 2 § IL). Utgångspunkten är att den som är begränsat skattskyldig i Sverige ska skatta för kapitalvinst för avyttrade andelar, exempelvis försäljning av aktier. Detta tas då upp som en intäkt. Det här gäller dock endast om den skattskyldige vid något tillfälle under det kalenderår då kapitalvinsten ska tas upp som intäkt eller under de föregående tio kalenderåren har varit bosatt i Sverige eller stadigvarande vistats här, tioårsregeln (3 kap. 19a § IL. Tioårsregeln återfinns annars i 3 kap. 19 § IL). Har du förvärvat svenska delägarrätter gäller tioårsregeln oavsett om du förvärvade delägarrätterna före eller efter du blev obegränsat skattskyldig. Har du däremot förvärvat utländska delägarrätter omfattas dessa av tioårsregeln endast om de förvärvades under tid som du varit obegränsat skattskyldig i Sverige (3 kap. 19 § 4 st IL).
Med stadigvarande vistas i Sverige ser man ofta en sammanhängande vistelse på sex månader eller mer som stadigvarande. Det kan ske tillfälliga avbrott i Sverigevistelsen utan att det påverkar att den anses stadigvarande. Det har också förekommit fall där en person som arbetat i Sverige under veckorna men varit "hemma" utomlands under helgerna ansetts stadigvarande vistats i Sverige.
Hur det skulle kunna vara i ditt fall
Med tanke på att du bott de senaste 25 åren i Frankrike har du ju inte varit bosatt här i Sverige. Det kan dock diskuteras om faktum att du har ett sommarhus i Sverige, eller någon annan omständighet, kan ha påverkat att det anses att du stadigvarande vistats här inom den senaste tioårsperioden. Det skulle i så fall eventuellt kunna förklara det beslut du fått. Utifrån de omständigheter jag har kan jag tyvärr inte närmare ge svar på varför tioårsregeln uppenbarligen inte har tillämpats i ditt fall.
Råd för hur du går vidare
Förutom att begära överprövning, vilket du redan gjort, finns också möjlighet att överklaga Skatteverkets beslut till förvaltningsrätten. Det kan ibland kännas svårt som enskild att få till stånd ändring av myndighetsbeslut man anser är felaktiga och det kan då vara bra att ta hjälp av en jurist som kan se på alla omständigheter närmare och även hjälpa till om man vill överklaga till förvaltningsdomstol. Om du vill skulle du kunna att ta vidare hjälp i skatterättsliga frågor av Familjens Jurist.
Jag hoppas att du fått vägledning i din fråga! Om du undrar över något annat kan du alltid ta kontakt med Fråga Juristen igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.