Hej! Har en fråga gällande gällande text i ett testamente. Min pappa är omgift och de har inga gemensamma barn. Jag är alltså ett särkullebarn och hans fru har två barn. Nu har min far avlidit och efterlämnat ett ”inbördes testamente” mellan sig och sin maka. Texten jag undrar över är följande.
”Den av oss som avlider den andra skall med fri förfoganderätt erhålla all den avlidnes kvarlåtenskap, dock med undantag för den avlidnes bröstarvingars laglott. Den efterlevande har således inte rätt att testamentarisk eller medelst gåva förfoga över denna del av kvarlåtenskapen."
Man efterlämnar sig ett hus ca 1 000 000 kr, två bilar ca 300 000 kr, kontanter ca 400 000 kr. Vad betyder detta för mig?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Särkullbarn och efterarv
Regler rörande arv och testamente finns i ärvdabalken (ÄB). Makar ärver vanligtvis av varandra så länge inte den avlidna maken har särkullbarn, de har då rätt att få ut sitt arv direkt (se 3:1 ÄB). Ett särkullbarn har alltså normalt möjligheten att begära att få ut hela sin arvslott omedelbart. Dessa särkullbarn kan dock välja att avstå från arvet och istället ärva efter att den efterlevande maken också avlidit, vilket kallas efterarv (se 3:9 ÄB). Vad efterlevande make erhåller i arv innehas med fri förfoganderätt som ger denne rätt att göra vad hen vill med egendomen förutom att testamentera bort den (se 3:2 ÄB). När den efterlevande maken då går bort har särkullbarnen rätt till sin efterarvskvot, alltså en lika stor del av arvet från den efterlevande maken som denne fick i arv med fri förfoganderätt av särkullbarnets förälder (se 3:2 ÄB).
Inbördes testamente
Undantaget till reglerna ovan är när makar har upprättat ett inbördes testamente (som i situationen som beskrivs av frågan). Testamentet gäller till den utsträckningen då det inte inskränker på särkullbarnets rätt till laglott. Laglotten är hälften av den arvslott särkullbarnet vanligtvis har rätt till (se 7:1 ÄB). Det leder alltså till att resterande del av arvet går till den efterlevande maken med fri förfoganderätt och särkullbarnet har kvar sin rätt till efterarv.
Din situation
Eftersom din pappa har upprättat ett inbördes testamente tillsammans med sin fru gäller detta före reglerna som föreskriver att särkullbarn har rätt att få ut hela sitt arv direkt. Du har alltså rätt till hälften av ditt arv nu, den s.k. laglotten, och resten efter din pappas frus eventuella bortgång. Det som man även bör tänka på är att en bodelning ska ske mellan makarna innan arvet fördelas. Då ska makarnas giftorättsgods delas lika mellan dem och de tillgångarna som din pappa har efter en bodelning är det som ska fördelas enligt testamentet.
Jag tolkar din fråga som att du är din pappas enda barn och det innebär i så fall att din laglott är hälften av hela arvet. Om de tillgångar som du skrivit att han efterlämnar sig är efter en eventuell bodelning betyder det alltså att du har rätt till 850 000 kr i arv (1 700 000 / 2 = 850 000). Om tillgångarna istället är innan bodelning och de inte räknas som enskild egendom har du istället rätt till 425 000 kr. Din pappas fru får då 850 000 kr från bodelningen (1 700 000 / 2 = 850 000) och 425 000 kr i arv (850 000 / 2 = 425). Detta är dock inte exakta siffror utan kan bero på hur mycket resterande egendom som din pappas fru har som också kan ingå i bodelningen. Oavsett om en bodelning har skett eller inte så har du också rätt till efterarv vilket är en andel av din pappas frus kvarlåtenskap, vilket jag inte heller exakt kan räkna ut nu.
Sammanfattning och rådgivning
Du har alltså rätt att få ut din laglott från din pappa direkt. Eftersom han har skrivit ett inbördes testamente har du dock inte rätt till hela ditt arv nu utan den andra delen kommer hans fru ärva med fri förfoganderätt. Först ska en bodelning göras så därför kan jag inte helt säkert svara på vad din laglott kommer bli. När din pappas fru går bort har du rätt till efterarv som är en lika stor del av hennes tillgångar som hon ärvde med fri förfoganderätt från din pappa.
Känner du att du behöver vidare rådgivning rekommenderar jag dig att ta kontakt med Familjens Jurist. De kan hjälpa dig att räkna ut arvet och erbjuder en timmes rådgivning via telefon till ett fast pris. Du kan även läsa mer om bodelning eller särkullbarns rätt till arv hos Familjens Jurist.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.