Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Om en person skriver separata fullmakter till två olika personer, vilken gäller då?

Vad händer om det ena barnet skriver en framtidsfullmakt och får mamman att skriva på och sedan det andra barnet också skriver en framtidsfullmakt utan att berätta detta för det första barnet, vilken fullmakt gäller då?

Rådgivarens svar

2021-07-21

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och vad det innebär för din situation.

Vad är en framtidsfullmakt?

En fullmakt är en rätt för en person (fullmaktshavaren) att företräda en annan person (fullmaktsgivaren) gentemot någon utomstående (tredje man). Regler för fullmakter finns i avtalslagen. I grunden är en fullmakt ett avtal mellan fullmaktsgivaren och fullmaktshavaren och bedöms därför enligt samma regler som andra avtal.

En framtidsfullmakt är en speciell sorts fullmakt där fullmaktshavaren ges en rätt att företräda fullmaktsgivaren i framtiden. För dessa fullmakter finns specialregler i lag (2017:310) om framtidsfullmakter.

Den tidpunkt som avses med ”framtiden” är inte fast bestämd till ett visst datum. Fullmakten träder istället ikraft den dag då fullmaktsgivaren inte längre har förmåga att ta hand om de angelägenheter som fullmakten avser på grund av:

-      Psykisk störning

-      Försvagat hälsotillstånd, eller

-      Något liknande varaktigt förhållande

Vad krävs för att en framtidsfullmakt ska bli giltig?

Det ställs ett antal formella krav på en framtidsfullmakt för att den ska anses vara giltig. Dessa är:

-      Fullmaktsgivaren måste vara över 18 år och ha förmåga att ta hand om sina angelägenheter vid tidpunkten för upprättandet av fullmakten

-      Fullmakten måste vara skriftlig

-      Fullmakten ska undertecknas av fullmaktsgivaren

-      Fullmakten måste bevittnas av 2 personer


Vad gäller vittnena så ställs även vissa krav på dessa:

-      Vittnena ska förstå att det är en framtidsfullmakt de bevittnar

-      Vittnena ska skriva under dokumentet

-      Vittnena får inte vara under 15 år eller lida av en psykisk störning som innebär att de inte kan förstå betydelsen av sitt intygande

-      Vittnena får inte vara fullmaktsgivarens make, sambo, syskon, svåger eller släkting i rakt upp- eller nedstigande led


Vad slutligen gäller kraven på själva dokumentet, så måste det av detta framgå:

-      Att dokumentet utgör en framtidsfullmakt

-      Vem eller vilka som är fullmaktshavare

-      Vilka angelägenheter fullmakten omfattar, och

-      Vilka övriga villkor som gäller

Vad händer om fullmaktsgivaren upprättar två separata fullmakter med olika fullmaktshavare?

En framtidsfullmakt är giltig om den uppfyller de krav som anges ovan. Det finns inget förbud mot att upprätta mer än en framtidsfullmakt. Effekten av att två fullmakter upprättas i enlighet med kraven ovan är att båda blir giltiga. Båda fullmaktshavarna är då behöriga att företräda fullmaktsgivaren i de angelägenheter som anges i respektive fullmakt.

Vad händer om fullmakterna är oförenliga med varandra?

Det är mycket ovanligt att två fullmakter är oförenliga med varandra. Det beror på fullmaktens karaktär. Till skillnad från t.ex. ett köpeavtal reglerar inte en fullmakt ett specifikt köp, utan enbart rätten att göra köpet eller försäljningen. Att skriva ett köpeavtal om samma sak med två olika personer vållar såklart problem, men att ge två personer rätt att köpa något åt en vållar sällan problem i praktiken.

Skulle trots detta ett fall av oförenlighet uppstå så får detta lösas när det väl sker med hjälp av olika regler beroende på vad situationen rör. Finns det mot förmodan oförenlighet i själva fullmaktstexterna så får detta lösas genom att låta en jurist eller domstol tolka fullmakterna.

Rekommendation

Som jag beskrivit ovan så är utgångspunkten att båda fullmakterna är giltiga så länge de båda uppfyller kraven för en giltig framtidsfullmakt. Är de utformade på samma sätt, dvs. att båda exempelvis ger er en allmän behörighet att företräda er mor i alla hennes angelägenheter så har ni båda samma behörighet.

Det behöver som jag beskrivit inte vara något problem. En framtidsfullmakt innebär sällan en skyldighet att göra något. Att en av er t.ex. betalar en viss räkning åt er mor innebär inte att den andre har misslyckats i sitt uppdrag. Det bästa är att helt enkelt komma överens om vem som ska göra vad.

Skulle det uppstå en situation där de två fullmakterna ”krockar” med varandra så skulle jag rekommendera er att diskutera frågan med en jurist när det väl sker. Är ni oroliga att det redan nu föreligger någon oförenlighet mellan fullmakterna kan jag rekommendera er att boka tid hos Familjens jurist, där en jurist kan granska båda fullmakterna åt er.

Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.