Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Måste man ha en framtidsfullmakt?

Måste man ha en framtidsfullmakt, om man är ett gift par med gemensamt ägd villa?

Rådgivarens svar

2020-02-12

Hej! Stort tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen. Nedan följer en redogörelse kring om du bör upprätta en framtidsfullmakt. 

Vad är en framtidsfullmakt?
Bestämmelser kring framtidsfullmakter finns i lag om framtidsfullmakter. Genom en framtidsfullmakt utses en eller flera personer som i framtiden kan företräda en själv när man inte längre kan ta hand om sina ekonomiska och personliga angelägenheter, 1 och 2 §§ lag om framtidsfullmakter. Anledningen till varför man inte kan sköta sina ekonomiska och personliga angelägenheter kan bero på sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknade varaktigt förhållande, 1 § lag om framtidsfullmakter.  

Om en framtidsfullmakt inte har upprättats kommer istället personliga och ekonomiska beslut fattas av en god man eller förvaltare. 

Varför bör man upprätta en framtidsfullmakt?
Om en person inte har upprättat en framtidsfullmakt och hamnar i en situation där personen inte kan sköta sina angelägenheter kommer istället en god man eller förvaltare att utses. Om inget förslag på god man eller förvaltare anges vid ansökan kommer en slumpmässigt utvald god man eller förvaltare istället att utses. Det kan därför vara en trygghet att upprätta en framtidsfullmakt så att man själv kan bestämma vem som eventuellt ska sköta ens angelägenheter i framtiden. En framtidsfullmakt är därför ett sätt att själv kunna behålla kontrollen och självbestämmandet över sin framtid. 

En annan fördel är att en framtidsfullmakt träder i kraft direkt när hälsotillståndet är ett sådant att man själv inte längre kan fatta beslut kring sina angelägenheter, 9 § lag om framtidfullmakter. Detta innebär att den som får fatta beslut enligt framtidsfullmakten (fullmaktshavaren) inte behöver vänta innan han eller hon får börja vidta åtgärder kring ekonomiska och personliga angelägenheter. Om ingen framtidsfullmakt har upprättats krävs det istället att en god man eller förvaltare utses innan vissa handlingar får vidtas och beslut får fattas, vilket kan ta tid. Det finns därför en risk att det kommer ta längre tid innan någon får fatta beslut kring ens personliga och ekonomiska angelägenheter om man måste vänta på att en god man ska utses jämfört med om en framtidsfullmakt är upprättad. 

Det kan sammanfattningsvis vara en trygghet att veta att om det i framtiden skulle hända en något som gör att man inte kan fatta sina egna beslut, så har man en eller flera personer som man litar på som gör detta åt en.

Rekommendation 
Det finns alltså många fördelar med framtidsfullmakter och det kan därför vara klokt av dig och din make/maka att upprätta en varsin framtidsfullmakt i förebyggande syfte. I ert fall kan det exempelvis vara en fördel att upprätta en framtidsfullmakt och ange varandra som fullmaktshavare för att ni direkt ska ha möjlighet att få tillgång till varandras bankkonton m.m och då kunna betala den enas kostnader med medel från dennes bankkonton. Annars utgör en framtidsfullmakt en trygghet för er, då ni på förhand vet att någon ni litar på kommer sköta era angelägenheter om något skulle hända er i framtiden. Då vissa formkrav måste beaktas för att en framtidsfullmakt ska vara giltig är det bra att ta hjälp av en jurist. Hos Familjens Jurist digitala tjänster kan du upprätta en framtidsfullmakt till ett fast pris online. Här kan du läsa mer och upprätta din framtidsfullmakt online. Vill du upprätta en framtidsfullmakt tillsammans med en jurist kan du läsa mer om det här.   

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Har du några ytterligare frågor får du jättegärna ställa dem till oss! 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.