Hur länge gäller ett äktenskapsförord? Kan man upprätta ett äktenskapsförord hos en jurist i maj och registrera det hos Skatteverket efter att man har gift sig augusti? Eller ska det registreras innan man har gift sig?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Om äktenskapsförord
Regler om makars egendom finns i 7 kap Äktenskapsbalken och genom ett äktenskapsförord kan makar eller blivande makar reglera sin egendom (7 kap. 3 §). För att äktenskapsförordet ska vara giltigt ska det vara skriftligt, daterat och undertecknat av båda makarna eller de blivande makarna samt registreras hos Skatteverket. Huvudregeln är att ett äktenskapsförord gäller från den dag det ges in till Skatteverket, men om äktenskapsförordet har upprättats innan äktenskapet blir det giltigt från äktenskapets ingående förutsatt att det registreras inom en månad från det att äktenskapet ingicks. Äktenskapsförordet har dock ingen rättsverkan mellan parterna förrän det är registrerat.
Förutom de rent formella kraven på äktenskapsförordet ställs också krav på äktenskapsförordets innehåll för att det ska vara giltigt. Innehållet kontrolleras inte av Skatteverket och det är därför en god idé att kontakta en jurist i samband med upprättandet.
Det finns ingen utgångstid på ett äktenskapsförord. Det innebär att ett registrerat äktenskapsförord gäller tillsvidare. För att upphäva eller ändra ett registrerat äktenskapsförord krävs alltså ett nytt äktenskapsförord.
Din fråga
Ett äktenskapsförord kan registreras antingen innan man har gift sig, eller efter. Alltså går det bra att upprätta äktenskapsförordet innan man har gift sig, men registrera det några månader senare när man har gift sig.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.