I december miste jag och mina syskon vår mamma. Hon levde med en man ogift i ett år innan hon dog. Hon hade skrivit ett testament med vår pappa och två vittnen när de var gifta, så hon förlitade sig på testamentetet som skrevs då. Mammas sambo har nu fått utbetalningarna från hennes försäkringar. I testamentet står det att vi barn ska vara förmånstagarna, men sambon anser att pengarna är hans och att vi inte har något med pengarna att göra. Hur mycket gäller testamentetet?
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
När är ett testamente giltigt?
Frågor om arv och testamente regleras i ärvdabalken. För att ett testamente ska vara giltigt måste det uppfylla vissa formkrav. Dessa formkrav är följande:
(För dessa krav, se ärvdabalken 10 kap 1 §).
Om ett testamente inte uppfyller samtliga krav så är testamentet ogiltigt (ärvdabalken 13 kap 1 §). Ett testamentes giltighet är oberoende av om testatorn är gift eller inte. Ett testamente som är giltigt när testatorn är gift blir alltså inte ogiltigt bara för att testatorn skiljer sig vid ett senare tillfälle.
Kan man förordna om förmånstagarförordnande i ett testamente?
Frågor om försäkringar regleras i försäkringsavtalslagen. Ett förmånstagarförordnande ger försäkringstagaren en möjlighet att bestämma att ett försäkringsbelopp ska tillfalla en eller flera personer. I försäkringen står det oftast vem som ska erhålla försäkringsersättningen, dvs vem som är förmånstagare.
För att ett förmånstagarförordnande ska vara giltigt måste det tas in i försäkringsvillkoren (försäkringsavtalslagen 14 kap 3 § andra stycket). Det är dock möjligt att återkalla eller ändra ett sådant förordnande, men för att detta ska vara giltigt förutsätts att det görs genom ett egenhändigt undertecknat meddelande till försäkringsbolaget (försäkringsavtalslagen 14 kap 3 § första stycket). Det är däremot inte möjligt att ändra ett förmånstagarförordnande genom att skriva ett testamente. Om det finns en förmånstagare insatt i en livsförsäkring tillfaller försäkringsersättningen denne (försäkringsavtalslagen 14 kap 7 §).
Vad gäller i ert fall?
Testamentet är fortfarande giltigt, under förutsättning att det var giltigt när det skrevs. Det är dock inte möjligt att genom ett testamente förordna om ett förmånstagarförordnande. Den som har rätt till försäkringspengarna är den eller de som står som förmånstagare. Jag rekommenderar er därför att kontakta försäkringsbolaget och fråga vem som stått som försäkringstagare.
Jag hoppas det var svar på er fråga. Om det skulle uppstå några fler frågor efter att ni varit i kontakt med försäkringsbolaget är ni varmt välkomna att kontakta Familjens Jurist för juridisk rådgivning via telefon. Ni kan också alltid ställa en ny fråga här till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.