Min mamma dog september 2019. Ett skuldebrev finns upprättat mellan mamma och pappa (de var skilda). Vi har inte gjort något arvsskifte än. Ärver vi detta skuldebrev? Behöver vi skriva om det så att det står på oss syskon istället? Räknas "skulden" som förmögenhet? Då ett av oss syskon pga bidrag inte får ha någon förmögenhet. Vi önskar inte att driva in skulden från våran pappa i nuläget. Våran tanke är att det löser sig när han går bort. Vi vill bara ha det kvar, så pappas andra barn inte får del av "mammas del i huset" (som skuldebrevet avser). Beloppet som står på skuldebrevet är 150 000.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Arv av skuldebrev
Ett skuldebrev är en fordran som både kan överlåtas och vara föremål för arv. Skuldebrev regleras enligt skuldebrevslagen (SkbrL) och bestämmelser kring bouppteckningar och arvskifte finns i ärvdabalken (ÄB). En bouppteckning ska göras senast tre månader efter dödsfallet och där ska skulder och tillgångar tas upp (se 20:1 och 20:4 ÄB). Skuldebrev ska då tas upp som en tillgång i boet och kan överlåtas till en arvtagare eller flera gemensamt. Vid samägda skuldebrev är huvudregeln att dessa personer erhåller en andelsfordran vilket innebär att betalning ska erläggas till var och en av de samägande i förhållande till dennes respektive andel.
Vissa åtgärder kan behöva genomföras för att de nya ägarna ska ha rätt att uppbära betalning beroende på vilken typ av skuldebrev det är fråga om.
De nya ägarna bör även tänka på att skuldebrev preskriberas efter 10 år och de bör skicka ett skriftligt krav om betalning eller få låntagaren att erkänna skulden innan preskriptionstiden går ut (se 2 § och 5 § preskriptionslagen).
Sammanfattning och rådgivning
Du och dina syskon kan alltså ärva skuldebrevet av er mamma. Skuldebrevet räknas som en tillgång/förmögenhet men ni kan välja i arvsskiftet att skuldebrevet endast ska gå till en eller vissa syskon. Beroende på vad det är för typ av skuldebrev kan ni behöva teckna överlåtelsen på skuldebrevet eller informera er pappa om att ni nu är nya ägare till skuldebrevet. Ni måste inte driva in skulden om ni inte vill men tänk på att någon form av preskriptionsavbrott måste ske inom 10 år från att skuldebrevet upprättades för att skulden inte ska preskriberas.
Känner ni att ni behöver vidare hjälp med att avgöra vad det är för typ av skuldebrev eller genomföra ett giltigt preskriptionsavbrott råder jag er att kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist. De kan även hjälpa er med arvsskiftet och se till så att överlåtelsen av skuldebrevet går till på rätt sätt.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.