Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Kan en omyndig person vara ersättare/granskare i en framtidsfullmakt?

Hej! Vi är ett gift par med två gemensamma barn och två särkullbarn. Vi har skrivit testamente, men nu undrar vi om det behöver skrivas en framtidsfullmakt? Det vi egentligen undrar är om det finns några nackdelar med att göra det? Kan man skriva någon omyndig person som ersättare och granskare? Vad händer i så fall om det behöver träda i kraft och personen är omyndig? Duger blanketterna som man kan hitta på internet? Hur ska den sedan förvaras?

Rådgivarens svar

2022-03-04

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller samt en rekommendation hur du kan gå vidare. 

Framtidsfullmakter regleras främst i lagen om framtidsfullmakter. De hänvisningar jag har gjort nedan avser bestämmelser i den lagen.

När ska man upprätta en framtidsfullmakt?

En framtidsfullmakt är ett skriftligt dokument som en person kan upprätta för att ge en annan person rätt att företräda den som skrivit fullmakten, fullmaktsgivaren, i fall denne inte längre har förmåga att ta hand om de angelägenheter som fullmakten avser, 1 §. Denna bristande förmåga kan ha uppkommit på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller något liknande förhållande. Framtidsfullmakten kan vara begränsad till en viss åtgärd eller gälla mer generellt. En framtidsfullmakt får omfatta både ekonomiska och personliga angelägenheter.

Allmänt om framtidsfullmakter

En framtidsfullmakt ska vara skriftlig, 4 §. Den måste också bevittnas av två personer. Fullmaktshavare kan inte vara vittnen. 

Av innehållet i framtidsfullmakten ska det framgå att det är fråga om en framtidsfullmakt, vem eller vilka som är fullmaktshavare, vilka åtgärder och angelägenheter fullmakten omfattar samt vilka övriga villkor som gäller, 5 §. Om det finns flera fullmaktshavare kan man föreskriva att de har olika ansvarsområden eller att en person ska vara fullmaktshavare i första hand och någon i andra hand och så vidare. 

Det finns ingen bestämmelse om att framtidsfullmakten exempelvis måste registreras för att bli giltig. Det är dock viktigt att förvara den på ett betryggande sätt eftersom den endast är giltig i original. Det går att upprätta två identiska framtidsfullmakter och underteckna båda i original. På så sätt kan man se till att till exempel en förvaras hos fullmaktshavaren.

Kan en omyndig person vara ersättare eller granskare?

Det finns inga formkrav på att en fullmaktshavare eller granskare måste vara myndig. Att vara fullmaktshavare, och granskare, kan dock innebära ett stort ansvar. Om en omyndig inte skulle klara av uppdraget som fullmaktshavare kan överförmyndaren besluta att fullmakten inte längre gäller, 26 §. I sådant fall utses i regel en god man eller förvaltare. 

Finns det några nackdelar med att upprätta en framtidsfullmakt?

En framtidsfullmakt kan vara ett bra komplement till ett testamente. En framtidsfullmakt kan vara ett verktyg för att få igenom sin vilja hur ens tillgångar ska förvaltas om man inte är till stånd att förvalta tillgångarna själv. Ett testamente uttrycker testatorns vilja vad som ska ske med ens tillgångar vid ens bortgång.

Det finns egentligen inga större nackdelar med att upprätta en framtidsfullmakt. Det är ett sätt att förordna någon som man litar på att företräda en i ens angelägenheter, som fullmakten omfattar. Om man utser en särskild granskare till framtidsfullmakten har denne befogenheter att återkalla fullmakten. Detta leder till en ännu mindre risk att framtidsfullmakten skulle missbrukas.

Er situation och rekommendation

För att konkret svara på din första fråga, ja, jag anser att det kan finnas anledning till att upprätta en framtidsfullmakt. Jag ser inga nackdelar med att göra det i ert fall. Som jag skrivit ovan finns det inget som hindrar er från att föreskriva en omyndig person som ersättare eller granskare. Det huvudsakliga är att ni har förtroende för hen.

Eftersom en framtidsfullmakt är en viktig rättshandling kan jag dock rekommendera er att använda er av vår onlinetjänst framtidsfullmakt online. I onlinetjänsten kan ni välja omfattningen av fullmakten, vem som ska vara granskare, om gåvor ska kunna ges bort med mera. Det är möjligt att framtidsfullmakter som man kan hitta gratis online fungerar. Det innebär dock ett riskmoment att använda en som inte är upprättad eller kvalitetsgranskad av en jurist.

Om ni behöver mer ingående hjälp vid upprättandet av framtidsfullmakten kan ni boka en tid med en jurist som hjälper er längs hela vägen.

Jag hoppas att du känner att du har fått lite klarhet i dina frågor. Uppstår någon ytterligare fråga eller fundering är du välkommen att ställa en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.