Hej
Några frågor:
-Vad innebär när efterlevande make begär jämkning vid bodelning?
-Jag hade en syster som hade testamente och ett tillägg till testamentet.
Enligt testamentet skulle hennes make ärva henne med fri förfogande rätt. Efter bådas död skall hennes del ärvas av hennes syskonbarn. Till testamentet hade hon ett tillägg som består av en förteckning på hennes lösa egendom (enskilda egendom) som hon ville skulle tillfalla mig. Innebär det att den egendom borde tillfallit mig redan efter hennes död?
-Efterlevande make till min syster har nu en god man. Kan man i det här läget begära att bodelning görs fastän han lever?
Hej!
Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen. Jag ska nedan besvara din fråga.
Reglerna som är tillämpliga på din fråga hittar du i Äktenskapsbalken (nedan förkortad ÄktB) samt Ärvdabalken (nedan förkortad ÄB).
Om efterlevande make begär jämkning vid bodelning
När två personer gifter sig är huvudregeln att respektive makes egendom utgör giftorättsgods. Giftorättsgods är den egendom som ingår i en bodelning med anledning av äktenskapsskillnad eller dödsfall och delas lika värdemässigt mellan makarna. Med ett äktenskapsförord kan makar bestämma att egendom som tillhör någon av dem ska vara dennes enskilda egendom och därför inte ingå i en bodelning utan hållas utanför (7 kap. 3 § ÄktB).
Begär efterlevande make jämkning efter den andre makens bortgång sätter denne själva bodelningen ur spel. Att vilja jämka en bodelning med anledning av dödsfall innebär att giftorättsgodset inte delas till hälften lika värdemässigt utan att var och en av makarna behåller sin del av egendomen. Enkelt förklarat kan man säga att efterlevande make väljer att avstå från en bodelning och all egendom behandlas som att den vore enskild egendom. Detta kan efterlevande make göra utan samtycke från den avlidne maken. Regeln används oftast för att inte ge arv till särkullbarn (särkullbarn är barn utanför äktenskapet).
Varför finns då denna lagregel? Regeln finns till för att stärka efterlevande makes skydd. Förenklat kan man säga att lagstiftaren såg det som orättvist att om en make är förmögen och den andra maken inte är det så ska inte den förmögna maken behöva dela med sig av detta till den andra makens barn. Jämkning vid bodelning kan sammanfattningsvis förstås som en möjlighet till att minimera särkullbarns arvsrätt.
Frågan om din systers testamenterade egendom till dig
Om efterlevande make inte ska få rätt att ärva enskild egendom måste detta framgå av ett testamente. I och med att det i din systers testamentet står att du ska få viss egendom samt att denna egendom redan sedan tidigare är enskild egendom ska denna tillfalla dig efter din systers död (11 kap. 2 § ÄB). Den specificerade egendomen ska tas direkt ur odelat bo vilket innebär att du ska få ut egendomen innan en bodelning görs och innan arvingar och universella testamentstagare får sin lott. Svaret är alltså att du har rätt till den egendomen efter din systers död.
Går det att göra en bodelning redan nu?
I regel ska bodelning ske när ett äktenskap upplöses. Bodelning behövs dock inte, om makarna har endast enskild egendom och ingen av dem begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken (9 kap. 1 § ÄktB). Syftet med en bodelning är att fördela giftorättsgodset mellan makarna. Svaret på din fråga är alltså att det går att göra en bodelning trots att den efterlevande make lever.
Råd och handlingsplan
Hos Familjens jurist får ni hjälp med hela arvskiftet. Vi ser till att göra processen så enkel som möjligt och svarar på era frågor gällande juridiska rättigheter och fördelning av arv. För att ta hjälp av någon av våra jurister klicka på följande LÄNK.
Med vänliga hälsningar,
Helena Piccolini Danielsson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.