X är nybliven pensionär, med tjänstepension. X äger ensam ett BRF-hus. X har två barn. X har ett samlat kapital exkl pension.
Y har Tyskt och Kanadensiskt medborgarskap. Y är för närvarande gift med en kanadensisk medborgare och har två barn med honom, Båda barnen är både Tyska och Kanadensiska medborgare. Y har en samlat kapital exkl pension. Y har svenskt personnr och arbetar i Sverige sedan 2.5 år.
Y och X är bor tillsammans i X hus sedan 3.5 år. Vår önskan är att vi vill upprätta avtal/testamenten som gör det möjligt för Y att bo kvar i huset och förfoga över X kapital och pension om X dör före henne och vice versa skall X förfoga över Y kapital och pension om hon dör före honom. När båda är döda skall alla tillgångar fördelas lika mellan alla 4 barn.
Vi är medvetna om X barns laglottsskydd och förstärkt laglottsskydd vi gåvor. Vi vill alltså hitta vägar runt dem. Finns det?
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Svensk reglering
För att kunna vara sambos enligt svensk lagstiftning krävs det att ingen av parterna är gifta. (1 § 3 stycket sambolagen). Laglotten är ett minimiskydd för bröstarvingar, det innebär att arvingen alltid kan kräva ut sin laglott av arvet oavsett vad som avtalats eller testamenterats. (7 kap. 1 § ärvdabalken) I Sverige har vi dock en långtgående frihet att testamentera vad vi vill till vem vi vill, det enda undantaget är just laglotten.
Internationell privaträttslig reglering
Huvudregeln är att äktenskap som ingåtts utomlands ska anses vara giltigt till formen och erkännas i Sverige, om de anses giltiga i det land där äktenskapet ingicks. (1 kap. 7 § Lag om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap). Om en part är utländsk medborgare eller om testamentet ska avse egendom som finns utomlands aktualiseras de internationella testamentsreglerna. Sedan 2015 gäller EUs arvsförordning, och den är universellt tillämpbar (Artikel 20 arvsförordningen). Arvsförordningen reglerar de tre klassiska frågorna inom internationell privaträtt: jurisdiktion, lagval och erkännande/verkställighet. Domstolen i den medlemsstat där den avlidne hade hemvist innan sin död ska vara behörig att pröva och avgöra frågor om arvet. (Artikel 4 arvsförordningen). Huvudregeln är att att också lagen i den medlemsstat där den avlidne hade sin hemvist vid sin död ska tillämpas. (Artikel 21 arvsförordningen) Det är även möjligt att välja det lands lag där man har medborgarskap. (Artikel 22 arvsförordningen) Lagval ska då framgå av testamentet.
Vad gäller i er situation?
Eftersom Ys kanadensiska äktenskap rimligen erkänns i sverige kan ni inte kan anses vara sambos enligt svensk rätt. Ni kan därför inte heller upprätta ett inbördes testamente mellan sambos. Istället måste ni upprätta varsitt testamente. Xs barn är hans bröstarvingar och kommer därför alltid kunna kräva ut sin laglott i samband med att X gått bort om svensk lag ska tillämpas på det. Barnen kan dock välja att acceptera era testamenten som de är utformade och avstå sin laglott. Hemvist avser inte medborgarskap utan där man faktiskt lever. Om ni fortsätter att leva i Sverige och sedan dör i Sverige talar detta för att svensk lag ska tillämpas. Y har dock möjlighet att välja att tysk eller kanadensisk lag ska tillämpas på hennes testamente.
Rekommendation
Internationell juridik är komplex eftersom flera rättsordenignars regler kan behöva tas hänsyn till. För att få hjälp att fullt ut överblicka er juridiska situation och ge vidare individuella råd skulle jag rekommendera er att boka tid med en av Familjens Jurists kunniga jurister för att utforma era testamenten. Testamentets utformning och ordalydelse är av största vikt för att garantera att utfallet blir det önskade.
Jag hoppas att du fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.