Hej!
Min mor äger en tredjedel av sitt gamla föräldrahem eller mer exakt står det 34% på henne och 33% vardera på de två andra delägarna som från början var hennes bröder. De är nu avlidna och deras delar har därför ärvts vidare till barn och maka.
Min mor är nu 98 år och till viss del dement. Tidigare när jag pratat med henne om gården har hon sagt att hon inte vill vara ägare och ta ansvar vilket hon inte heller kunnat utan vi, hennes barn får ta hand om det. Vi är två systrar. Min syster har inte velat ta över för hon har velat att mamma ska få äga sitt hem och känna att det är hennes.
Nu är vår mor i ett sådant skick att hon inte längre kan åka dit inte ens med hjälp och jag skulle vilja få överta mammas halva del så jag äger den. Mina barn vill bl. a. ta en del ansvar där och göra vissa förbättringar som också de andra delägarna är överens om och det skulle vara bättre om jag då är med som delägare och kan vara med och bestämma.
Min kusin som är en av delägarna och har det administrativa och praktiska ansvaret anser också att det vore bättre om ägandet inte ligger på min mor som numera inte kan ha någon åsikt om skötsel av gården och med mycket svårighet kan skriva en namnteckning med hjälp.
Min syster är ensamstående och har ingen familj.
Hur skulle det vara bäst att hantera detta?
Tacksam för svar.
Mvh.
Hej, stort tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen!
Framtidsfullmakt
Ett alternativ om du vill ta över skötseln av föräldrahemmet skulle kunna vara att upprätta en framtidsfullmakt. Framtidsfullmakter regleras i lagen med det passande namnet lagen om framtidsfullmakter. Med en framtidsfullmakt kan du företräda din mamma i situationer som hon inte klarar av på grund av försvagat hälsotillstånd, psykisk störning eller liknande.
3 § i lagen om framtidsfullmakter stadgar dock att för att kunna upprätta en framtidsfullmakt måste man ha fyllt 18 samt ha förmåga att ta hand om sina angelägenheter. Om din mamma redan är i ett sådant skick, på grund av demens eller hög ålder till exempel, att hon inte kan ta hand om sig själv kan hon därför inte upprätta en framtidsfullmakt.
Gåva eller arv
När din mamma går bort så kommer, om det inte finns något testamente som säger något annat, föräldrahemmet samt alla hennes andra tillgångar tillfalla dig och din syster. Om du redan nu vill förvärva föräldrahemmet kan din mamma alltid ge dig sin andel i huset. I jordabalkens 4 kap stadgas reglerna för gåva av fast egendom. För att kunna ge bort fast egendom krävs att man upprättar ett speciellt gåvobrev som uppfyller vissa formkrav. Handlingen måste bland annat innehålla en förklaring om att givaren ger bort fastigheten i gåva.
Förskott på arv
Om din mamma ger bort sin del i fastigheten innan hon dör till dig så kommer detta med största sannolikhet att räknas som förskott på arv. Enligt ärvdabalken 6 kap 1 § ska vad en arvlåtare gett ett barn i livstid räknas av som förskott på arv. Det innebär att värdet på fastigheten kommer att räknas av från ditt framtida arv
Sammanfattning
Ovan har jag redogjort för tre olika regleringar som eventuellt kan aktualiseras i ert fall. I slutändan är det dock svårt för mig att säga vad som kommer att bli bra i ert specifika fall. Det finns många alternativ och det är omöjligt för mig att säga vad som passar er familj bäst. Jag tycker därför att du borde kontakta en jurist för vidare rådgivning. Familjens Jurist specialiserar sig på familjerätt och kan bland annat hjälpa er med frågor kring arv och testamente, gåvobrev rörande fast egendom men kan även hjälpa er att upprätta en framtidsfullmakt om det skulle bli aktuellt.
Hoppas jag har lyckats besvara din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.