Hej!
En kusin som saknar anhöriga i ärvdabalkens mening men har upprättat ett testamente till förmån för närstående (fem kusiner) har en kapitalförsäkring. Han har uppgivit till försäkringsbolaget att han inte har anhöriga, dvs föräldrar, syskon eller syskonbarn - dvs arvsberättigade i lagens mening. En släktutredning har utförts, testamente upprättat av jurist på hans bank. Försäkringsbolaget hävdar att deras dokument gäller över testamentet och betalar därför inte ut ersättning. Jag vill hävda att det finns en underförstådd tanke i kusinens handlande. Han svarade nej på anhöriga då han inte hade några. De två testamente som upprättats hade båda med kusinerna, i de första fanns sex kusiner - en numer avliden. Här borde gälla någon form av presumtiv godkännande att all kvarlåtenskap, oavsett form, ska tillfalla dem han nämnt i sitt testamente.
Hej och ett stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag kommer nedan redogöra för de centrala delar som din fråga rör för att sedan applicera det på din situation och slutligen komma med en rekommendation utifrån din frågeställning.
Skillnad mellan försäkringar och testamente
Det är inledningsvis viktigt att påpeka att ett testamente och en kapitalförsäkring med ett förmånstagarförordnande regleras olika. En kapitalförsäkring är en livförsäkring som enligt Inkomstskattelagen inte uppfyller vissa kriterier för att betraktas som en pensionsförsäkring, se 58:5 Inkomstskattelagen. En livförsäkring kan vidare betraktas som en personförsäkring, se 1:2 Försäkringsavtalslagen.
Många gånger tecknas personförsäkringar med ett förmånstagarförordnande för att kringgå de bestämmelser som finns kring arv. Är en förmånstagare insatt i en personförsäkringen ska försäkringen inte ingå i försäkringstagarens kvarlåtenskap vid händelse av att försäkringstagaren avlider, se 14:7 1 st Försäkringsavtalslagen. Denna huvudregel är stark och kan endast kringgå under väldigt speciella förhållanden. Saknas det ett förmånstagarförordnande ska försäkringsbeloppet istället läggas till försäkringstagarens egendom och fördelas enligt allmänna regler.
Din situation
Det är väldigt svårt att ge ett korrekt svar utan mer information om vad det rör sig om för kapitalförsäkring samt avtalet som gäller mellan försäkringstagaren (kusinen) och försäkringsbolaget.
Rent generellt gäller att om det föreligger ett förmånstagarförordnande till kapitalförsäkringen ska beloppet betalas ut till förmånstagaren utan att beloppet ingår i försäkringstagarens kvarlåtenskap. Vid händelse av att det saknas ett förmånstagarförordnande ska försäkringsbelopp som ska utbetalas efter försäkringstagarens död läggas till försäkringstagarens egendom och fördelas enligt de allmänna reglerna. Om det här finns ett testamente som stadgar att kusinerna har rätt till den avlidnes kvarlåtenskapen betyder det att kusinerna kommer ha rätt till försäkringsbeloppet som ingår i den avlidnes kvarlåtenskap.
Rekommendation
För att få ett mer utförligt svar på din fråga rekommenderar jag dig att vända dig till en jurist som är kunnig inom familjerätt men även personförsäkringar. Det är här möjligt att se över all information i er situation som är nödvändig för ett mer korrekt svar. Eftersom personförsäkringar utgör en stor del av tillgångar som privatpersoner har i Sverige är de flesta familjerättsjuristerna även kunniga inom viss försäkringsrätt som berör familjerättsliga situationer.
Familjens jurist har gedigen erfarenhet av att hantera situationer som uppstår efter att en person avlidit. De har även möjlighet att svara på allmän rådgivning.
Jag hoppas du upplever att du fått svar på din fråga. Om jag missförstått dig på något vis går det jättebra att ställa en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.