Kan man ändra på ett bevittnat testamente som en har skrivit när den levde och gick bort?
Hej!
Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Regler kring testamente hittar du i ärvdabalken. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.
Formkrav för testamente
Enligt 10 kap 1 § ärvdabalken ska testamente upprättas skriftligen med två vittnen. Vittnena ska närvara när testator (den som testamentet tillhör) skriver under testamentet. Bevittningen ska ske i nära anslutning till testators undertecknande. Dessa formkrav är stränga, utan vittnena föreligger inget giltigt testamente.
Möjlighet att ändra på ett testamente
Det som har skrivit ett testamente kan, när hen fortfarande är vid liv, återkalla, göra ändringar eller tillägg. Detta gör man genom att upprätta att nytt testamente, se 10 kap 6 § ärvdabalken. Även det nya testamentet ska uppfylla formkraven. Även om ett nyare testamente ersätter ett gammalt kan det vara bra att återkalla det gamla testamentet för att inte riskera att de gäller parallellt.
Ändra ett testamente efter dödsfall
Det är bara den som har upprättat testamentet som kan göra ändringar i det. En annan person kan alltså inte göra ändringar i testamentet, inte heller efter att den som har skrivit testamentet har gått bort.
Om det rör sig om ett inbördes testamente är det dock lite annorlunda. Ett inbördes testamente upprättas gemensamt av två personer och innebär att man ger varandra en ömsesidig arvsrätt till varandras egendom. Om den ena parten avlider kan efterlevande part då ändra sitt förordnande, alltså föreskrifter beträffande sin egna kvarlåtenskap, i det testamentet. Efterlevande part kan dock inte göra ändringar beträffande den avlidnes kvarlåtenskap.
Sammanfattningsvis kan man alltså inte göra ändringar i en avliden persons testamente.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga.
Vänliga hälsningar,
Sofia Berg
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.