Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Framtidsfullmakt och sekretess inom vården

hej
Jag och maken (som är dement och fått en stroke) har framtidsfullmakter.
Maken bor nu på ett vård och omsorgsboende där jag inte har någon insyn i hur han har det.
Min fråga är: får jag läsa hans journaler?
I vår fullmakt står framtidsfullmakt att åt mig handha samtliga mina ekonomiska och personliga angelägenheter
detta är ett utdrag ur texten. Jag vill tro att den skrivningen ger mig rätt att läsa hans Journaler.

Rådgivarens svar

2020-07-14

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.

Framtidsfullmakter regleras i lag (2017:310) om framtidsfullmakter.

Framtidsfullmakter

En framtidsfullmakt är en fullmakt som ger en person rätt att företräda fullmaktsgivaren för det fall fullmaktsgivaren på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande varaktigt och i huvudsak inte har förmåga att ha hand om de angelägenheter som fullmakten avser (1 § lag om framtidsfullmakter).

En framtidsfullmakt får omfatta ekonomiska och personliga angelägenheter (2 § lag om framtidsfullmakter). Fullmaktshavaren har rätt att utföra de uppgifter som fullmaktsgivaren har beskrivit i framtidsfullmakten, men har en lojalitets- och samrådsplikt. Det innebär att fullmaktshavaren är skyldig att agera i enlighet med fullmaktsgivarens intressen.

Till vad en framtidsfullmakt får omfatta finns även undantag. I lagen stadgas att sjukvård, bl.a. i frågor om medicinsk behandling, är undantagen från framtidsfullmaktens behörighet (2 § 2 st. lag om framtidsfullmakter).

Sekretess i sjukvård

Inom sjukvården råder sekretess. Huvudregeln är att sekretess gäller och att uppgifter bara kan lämnas ut om det står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men av utlämnandet (25 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen).

I det fall sjukvården vägrar lämna ut uppgifter så finns det möjlighet att överklaga ett sådant beslut (6 kap. 7 § offentlighets- och sekretesslagen).

Er situation

Som ovan nämnt är huvudregeln vid utlämning av uppgifter inom vården att sekretess gäller. För att utlämningen ska få ske krävs det att den enskilde eller dennes anhöriga inte lider men av utlämnandet. Riskeras inte detta samt om det är nödvändigt för att du som fullmaktshavare ska kunna fullgöra ditt uppdrag gentemot fullmaktsgivaren så talar det för att uppgifterna borde kunna lämnas ut. Däremot så finns inga sekretessbrytande regler i offentlighet och sekretesslagen för just framtidsfullmaktshavare. Jag har därför inget tydligt svar på din fråga, utan det är ett beslut samt sekretessprövning som vården gör.

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga. Har du ytterligare funderingar kan du höra av dig igen till oss på Fråga Juristen eller om du hade velat få vidare juridisk rådgivning kan du även boka tid hos våra jurister på Familjens jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.