Hej,
Min moster och hennes man skrev ett testamente där allt tillfaller ett av syskonbarnen ( det finns fler syskonbarn, de har inga egna barn). Min moster har gått bort och nu undrar jag om hennes änkling kan ändra detta testamentet? Vad jag har förstått så kan han ändra sin del ( dvs hälften av allt) men inte hennes del? Och vad räknas som hälften? Är det allt de ägde vid tillfället min moster gick bort eller det som finns kvar när han går bort? Hus kan ju säljas och likviditeten kan ju även den både öka och minska. Vad händer om han gifter om sig och de bosätter sig i mosters gamla hus och han avlider? Tillfaller hälften den nya frun då?
Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.
Regler kring testamenten finns i ärvdabalken (ÄB). Jag tolkar din fråga som att din moster och hennes man skrev i sitt testamente att allt skulle tillfalla syskonbarnen efter att de båda har avlidit. Om jag missförstått frågan är du varmt välkommen att återkomma så besvarar vi frågan utifrån de nya förutsättningarna.
Kan änklingen ändra testamentet?
Ändring av testamente regleras i 10 kap. 6 § ÄB. Där anges att man kan ändra sitt testamente, och att samma krav som gäller när man skriver ett nytt testamente även gäller vid ändring av testamentet. Kraven finns i 10 kap. 1 § ÄB och innebär bland annat att det ska finnas två vittnen på plats och att både vittnena och den som skriver testamentet ska underteckna med sina namn. Precis som du skriver i din fråga brukar man se gemensamma (inbördes) testamenten som om de egentligen består av två separata testamenten, vilket skulle resultera i att din mosters änkling endast kan ändra i sin del av testamentet, det som rör hans kvarlåtenskap.
Vilken kvarlåtenskap är det som räknas?
När en gift person avlider ska en bodelning först genomföras, 23 kap. 1 § 2 st. ÄB. En bodelning innebär att värdet av makarnas giftorättsgods ska fördelas lika mellan dem, se 10 kap. 1 § äktenskapsbalken (ÄktB) samt 9 kap. 1 § ÄktB. Giftorättsgods är allting som makarna äger som inte är enskild egendom, 7 kap. 1 § ÄktB. Egendom kan bli enskild på ett flertal sätt bland annat genom äktenskapsförord eller genom villkor i testamente eller vid gåva, 7 kap. 2 § ÄktB. Det som genom bodelningen tillfaller den avlidne maken, dvs. hälften av värdet av giftorättsgodset samt eventuell enskild egendom, ärver den efterlevande maken med så kallad fri förfoganderätt, 3 kap. 1 § ÄB.
Fri förfoganderätt innebär att den efterlevande maken har rätt att sälja eller konsumera egendomen. Den efterlevande maken får däremot inte testamentera bort den andel som maken har ärvt av den först avlidne maken. Eftersom den efterlevande maken får sälja och konsumera egendomen innebär det att tillgångarna från den först avlidne maken både kan minska och öka i värde. Det som den efterlevande maken ärver av den först avlidne maken utgör en andel av dennes totala kvarlåtenskap och det är denna andel som inte får testamenteras bort. Andelen som innehas med fri förfoganderätt är vanligtvis hälften av den efterlevande makens totala kvarlåtenskap, men andelen kan vara annan än hälften om makarna hade egendom som var enskild och som därmed inte ingick i bodelningen. Detta innebär att din mosters änkling inte kan testamentera kring den andel som innehas med fri förfoganderätt, dvs. den andel som han har ärvt av din moster. Däremot får han testamentera kring den andel av hans kvarlåtenskap som inte innehas med fri förfoganderätt, men då måste de ovan angivna formkraven för testamente beaktas.
Vad händer när änklingen avlider?
När änklingen avlider kommer testamentstagaren (det syskonbarn som testamentet handlade om) få ut den andel av änklingens kvarlåtenskap som utgör arv från din moster. Detta eftersom det var så din moster tidigare hade förordnat i testamentet. Denna andel är vanligtvis hälften av änklingens totala kvarlåtenskap, men andelen kan vara en annan om din moster och änklingen exempelvis hade egendom som var enskild. Skulle änklingen gifta om sig och sedan avlida kommer andelen som änklingen ärvt av er moster först att fördelas enligt din mosters vilja i testamentet. Andelen som änklingen har ärvt från er moster kommer alltså att fördelas enligt er mosters vilja innan en bodelning görs mellan änklingen och hans nya make och innan den övriga kvarlåtenskapen från änklingen fördelas, se 3 kap. 6 § ÄB. Det som händer med änklingens del är alltså beroende av hur han ändrar sin del av testamentet.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis kommer änklingen alltså bara kunna ändra i testamentet angående sin andel. Den andel som änklingen ärvde från er moster kommer att fördelas enligt er mosters vilja i testamentet. Andelen som änklingen ärvde från er moster och som ska fördelas till syskonbarnet är vanligtvis hälften av änklingens totala tillgångar, men kan vara en annan om mostern och änklingen hade enskild egendom. Gifter änklingen om sig och sedan avlider kommer syskonbarnet få ut arvet från din moster innan en bodelning görs med den nya maken och innan resten av arvet fördelas.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Om du behöver vidare vägledning är du välkommen att boka tid hos Familjens jurist som kan hjälpa dig vidare med ditt ärende. Här kan du även läsa mer om hur Familjens Jurist kan hjälpa din mosters änkling att upprätta ett nytt testamente.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.