Får ett barnbarn bevittna namnteckning på en fullmakt?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för rättsläget.
Bevittning av fullmakt
Regler som gäller fullmakter hittar vi i 2 kap. avtalslagen. Det finns inga särskilda formkrav för fullmakter, utan dessa kan upprättas muntligen eller skriftligen och bevittning är valfri. Lagen är dispositiv vilket innebär att avtalsparterna själva kan bestämma om det ska ställas några särskilda krav på avtalets utformning. Fullmaktsgivaren och fullmaktshavaren kan alltså bestämma om det överhuvudtaget ska krävas bevittning och i sådana fall om det ska ställas några särskilda krav på vittnena. Huruvida ett barnbarn får bevittna en fullmakt beror alltså på omständigheterna i det individuella fallet, men i lagen finns det inget som utgör hinder för det.
Bevittning av framtidsfullmakt
Annat gäller dock när det rör sig om en framtidsfullmakt som är en särskild typ av fullmakt där fullmaktsgivaren ger åt fullmaktshavaren att företräda denne för det fall han eller hon p g a sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller något liknande förhållande varaktigt och i huvudsak inte längre har förmåga att ha hand om de angelägenheter som fullmakten avser (1 § lag framtidsfullmakter). Här gäller att framtidsfullmakten ska bevittnas av två vittnen och att dessa vittnen inte får vara närstående fullmaktsgivaren i bl a upp- eller nedstigande led. Inom den här kretsen ingår barnbarn som alltså inte får bevittna framtidsfullmakter (4 § lag om framtidsfullmakter, 10 kap. 4 § ärvdabalken).
Jag hoppas att det var svar på din fråga! Om du undrar över något annat går det bra att höra av dig till oss på Fråga Juristen igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.