Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Att jämka ett testamente för att få ut laglott

hur hävdar jag min laglott

Rådgivarens svar

2019-10-29

Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.

Bröstarvingars rätt till laglott
Laglotten utgör hälften av arvslotten (7 kap. 1 § ärvdabalken). Rätten till laglott tillfaller alla bröstarvingar, det vill säga den avlidnes barn. Med andra ord är det omöjligt för testamentsgivaren att testamentera bort den totala kvarlåtenskapen om denne har bröstarvingar, eftersom bröstarvingarna har en ovillkorlig rätt till den andel av kvarlåtenskapen som utgör laglotten.

Tillvägagångssätt
Om den avlidne har inskränkt en bröstarvinges rätt till laglott genom ett testamente, måste bröstarvingen begära jämkning av testamentet för att få sin laglott (7 kap. 3 § ärvdabalken). Att begära jämkning av testamentet innebär att bröstarvingen säger till testamentstagaren att denne vill få ut sin laglott. Med andra ord behövs inte talan väckas i domstol för utfående av laglotten.

Tidsbegränsad rätt
Bröstarvingen måste begära jämkning inom sex månader från det att denne delgivits testamentet (14 kap. ärvdabalken). Efter sex månader är det inte längre möjligt att begära jämkning och bröstarvingen blir då utan laglott.

Sammanfattning och rekommendation
Bröstarvingar har en ovillkorlig rätt till laglotten. Om den avlidne har testamenterat bort all sin kvarlåtenskap och på det sättet kränker en bröstarvinges laglott, måste bröstarvingen begära jämkning av testamentet inom sex månader från delgivningen för att få ut laglotten.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du vill få ytterligare rådgivning i ditt ärende, rekommenderar jag dig att kontakta en av våra jurister hos Familjens Jurist. Klicka här för att boka rådgivning av Familjens Jurist för din juridiska situation.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.