Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Att företräda en förälder vid sjukdom

Hej! Min mor och jag har idag tecknat en generalfullmakt där det är tänkt att jag ska sköta hennes löpande utgifter fram tills hon avlider, hon är under palliativ vård och har inte långt kvar i livet. Får även läkarintyg om hennes tillstånd. Avslutas min generalfullmakt vid hennes dödsfall? Det gäller tills vidare. Är det något som jag missat då det är viktigaste att hon får nytt bankkort då nuvarande är spärrat. Kommer även endast att betala utgifterna hon får, hyra, el, telefon etc. Mvh

Rådgivarens svar

2019-08-08

Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.

Generalfullmakt
Regler om fullmakter finns i 2 kap. avtalslagen. En generalfullmakt ger den som tagit emot fullmakten (s.k. fullmäktige) en rätt att vidta i princip alla rättshandlingar åt fullmaktsgivaren som denne annars får göra. Motsatsvis får fullmäktige inte vidta rättshandlingar som fullmaktsgivaren själv inte får vidta på grund av exempelvis sjukdom. Förlorar fullmaktsgivaren sin förmåga att exempelvis ingå avtal på grund av sin sjukdom, förlorar även fullmäktige förmågan att göra det för fullmaktsgivarens räkning. Med andra ord riskerar en generalfullmakt att förlora sin giltighet när fullmaktsgivaren har tappat sin förmåga att fatta självständiga beslut.

Upphörande av generalfullmakt
En fullmakts upphörande bestäms av fullmaktsgivaren. När en fullmakt ska upphöra är med andra ord valfritt. Fullmakten upphör således inte automatiskt vid fullmaktsgivarens död, om det inte anges i fullmakten. En fullmakt kan återkallas när som helst genom att fullmaktsgivaren meddelar fullmäktige om återkallelsen enligt 18 § avtalslagen. Om fullmakten är skriftlig, återkallas den genom att fullmaktsgivaren tar tillbaka fullmakten och förstör den enligt 16 § avtalslagen.

Anhörigas behörighet utan fullmakt
Enligt 17 kap. 1 § föräldrabalken kan en anhörig utan fullmakt företräda en person som på grund av sjukdom saknar förmåga att ta hand om sin ekonomi. Behörigheten för den anhöriga att företräda är begränsad till ordinära rättshandlingar med anknytning till personens dagliga livsföring. Med daglig livsföring avses betalning av räkningar etc. I 17 kap. 2 § föräldrabalken uppställs en turordningslista för vilka anhöriga som har behörighet att företräda denne i den dagliga livsföringen. Behörigheten gäller i första hand personens make eller sambo, i andra hand dennes barn. Därefter följer barnbarn, föräldrar, syskon och syskonbarn i ovan nämnda ordning. Ställföreträdarskapet övergår inte till en nästa grupp anhöriga förrän den föregående gruppen är uttömd - de olika anhöriggrupperna är endast behöriga enligt turordningslistan.

Godmanskap
När en person drabbas av en sjukdom som medför svårigheter att ta hand om sig själv och sin ekonomi, kan tingsrätten utse en god man som hjälper till att sköta ekonomin. Det är den ifrågavarande personen eller nära anhörig till denne som kan ansöka om att god man ska utses. Även överförmyndarnämnden i kommunen kan ansöka om godmanskap. Om en anhörig ansöker om god man krävs det ett samtycke från personen som ansökan gäller, undantagsvis krävs inget samtycke om personen är för sjuk för att själv kunna fatta ett sådant beslut. Godmanskap är ett bra alternativ istället för att utfärda en fullmakt vid en situation där den ifrågavarande personen lider av sjukdom. Regler om godmanskap finns i 11 kap. föräldrabalken.

Sammanfattning och råd
Med en generalfullmakt får du företräda i rättshandlingar åt din mor i den omfattning hon själv får utföra samma rättshandlingar. Om din mor med andra ord på grund av sin sjukdom inte får utföra vissa rättshandlingar, har du själv ingen rätt att göra det åt henne genom en generalfullmakt. Däremot har du behörighet att som anhörig företräda henne i den dagliga livsföringen, exempelvis med att betala hyra, el, telefon m.m. precis som du anger. Som anhörig behövs det ingen fullmakt för att kunna företräda din mor i den dagliga livsföringen. Däremot har du inte behörighet som anhörig om det finns en make eller sambo kan företräda henne i första hand i enlighet med turordningslistan i lag. Ett alternativ är även att ansöka om godmanskap åt din mor.

Jag hoppas att jag kunde ge dig vägledning i din fråga. Om du önskar gå vidare med ditt ärende så är du varmt välkommen att boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist. Vi finns tillgängliga på ett kontor nära dig eller över telefon. Klicka här för att komma till bokningen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.