Hej! När min äldre bror dog för drygt två månader sedan hittade vi ett testamente i hans lägenhet, där det stod att alla hans tillgångar skulle gå till en organisation som tar hand om hemlösa hundar. Jag och mina syskon kände inte till testamentet eller att vår bror engagerat sig i organisationen. Kan det här testamentet verkligen vara giltigt?
Hej! Tack för att du vänder dig till oss med sin fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.
Vad gäller enligt lag?
Regler om arv och testamente finns i ärvdabalken, ÄB. Bland annat gäller att ett testamente ska uppfylla vissa formkrav. Den som utfärdat testamentet (testator) ska ha fyllt 18 år när testamentet upprättades, testamentet ska vara skriftligt och testators namnunderskrift ska vara bevittnad av två samtidigt närvarande vittnen. Testamentet får inte bevittnas av testamentstagaren själv (den som ges rätt enligt testamentet) eller dennes ställföreträdare, och vittnena får inte heller vara nära släkt med testator och/eller testamentstagare. Ett testamente behöver inte registreras eller liknande för att vara giltigt. Se 9:1, 10:1, 10:4 ÄB.
Ett testamente som inte uppfyller formkraven kan klandras av arvingarna, det vill säga de som skulle ha haft rätt till arvet om inget testamente funnits. Testamentstagaren ska delge arvingarna testamentet, och en klandertalan måste sedan väckas i tingsrätten senast sex månader efter att delgivning skett. En klandertalan kan även grundas på att testator lidit av en psykisk störning eller varit utsatt för otillbörlig påverkan när testamentet upprättades. Se 13-14 kap ÄB.
Om det kommer fram att det finns ett testamente ska detta tas med i bouppteckningen. Bouppgivaren – den som bäst känner till boet och ansvarar för att lämna uppgifter till bouppteckningen – ska på bouppteckningshandlingen skriftligen försäkra att alla uppgifter är riktiga och att inget avsiktligen utelämnats. Bouppgivaren kan, liksom dödsbodelägarna, bli tvungen att bekräfta uppgifterna i bouppteckningen inför domstol vid ett så kallat edgångssammanträde och talar då under straffansvar (ansvar för mened enligt 15 kap brottsbalken). Se 20:5 och 20:6 ÄB.
Om ett testamente upptäcks först efter att bouppteckningen har godkänts och registrerats av Skatteverket kan det bli aktuellt med en tilläggsbouppteckning, se 20:10 ÄB.
Är testamentet giltigt?
Det är viktigt att påpeka att ett testamente i princip gäller om ingen invänder mot det. Om testamentet inte uppfyller formkraven har dock ni i familjen goda möjligheter att angripa det genom en klandertalan. För att ni syskon ska kunna göra detta förutsätts att din bror inte har några barn eller barnbarn, samt att era föräldrar avlidit – annars är det de som är arvingar och ska väcka klandertalan. Det är viktigt att ni vid en eventuell delgivning inte godkänner testamentet, eftersom ni då anses ha försuttit er rätt att väcka klandertalan. Det är också viktigt att samtliga arvingar (som vill klandra testamentet) är med och väcker talan, eftersom testamentet annars riskerar att fortsätta gälla mot den eller de som inte deltagit i rättegången.
Oavsett om ni vill klandra testamentet ska ni dock se till att det kommer med i bouppteckningen eller, om denna är avslutad, upprätta en tilläggsbouppteckning där testamentet kan tas med.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Behöver du och dina syskon ytterligare hjälp, exempelvis med att väcka en klandertalan, är ni varmt välkomna att boka tid hos någon av våra familjejurister. Det kan ni göra här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.