Hej.. Om man har en parkeringsplats i ett parkeringsgarage, och det står i avtalet att man har 1 månads uppsägning. Är det inte 1 månad som gäller då? Exempel: Jag säger upp min parkering 2022-12-06 Då upphör den väl 2023-01-31?? Men enligt hyresvärden så upphör parkeringen 2023-03-31.. Det är väl inte 1 månads uppsägning??
Inledning
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om hyra av parkeringsplats i garage. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i jordabalken (JB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
En garageplats inomhus är en del av en byggnad, vilket innebär att reglerna jordabalkens tolfte kapitel som handlar om hyra av lokal blir tillämplig (se 12 kap. 1 § JB). Är hyresavtalet ingånget på obestämd tid (tillsvidare) så måste det sägas upp för att sluta gälla (12 kap. 3 § JB).
I 12 kap. 4 § JB anges uppsägningstid för hyresavtal och enligt 1 st. 2 p. gäller en uppsägningstid om nio månader för uppsägning av lokalhyra som gäller tillsvidare. Att det är så lång uppsägningstid för lokaler, jämfört med t.ex. lägenheter, beror på att lokalhyresavtal oftast ingås mellan näringsidkare och det kan ta lång tid att hitta ny hyresgäst till lokalen. Är hyreskontraktet för garaget däremot sammankopplat med hyresavtal för bostad så brukar uppsägningstiden vara kortare, ofta tre månader.
Det framgår dock i 12 kap. 1 § 5 st. JB att förbehåll som strider mot bestämmelse i detta kapitel är utan verkan mot hyresgästen, kapitel 12 är alltså tvingande till hyresgästens förmån. Avtalar man om regler som är sämre för hyresgästen än lagen så blir dessa inte gällande. Det är däremot okej att avtala om regler som ger hyresgästen en förmånligare ställning jämfört med lagen.
Din situation
Du skriver att i ditt garageshyresavtal så står det en månads uppsägningstid, medan enligt jordabalken nio månader som utgångspunkt, eller tre månader om garaget hyrs tillsammans med bostaden. Dessa bestämmelser går dock att avtala bort om det i avtalet skrivs mer fördelaktiga villkor för hyresgästen. Exempelvis borde det ses som mer fördelaktigt för en hyresgäst med kortare uppsägningstid när hyresgästen själv säger upp avtalet, vilket innebär att den kortare uppsägningstiden ska gälla.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om en månad eller tre månaders uppsägningstid gäller. Sammanfattningsvis lär en kortare uppsägningstid när hyresgästen säger upp avtalet ses som mer fördelaktigt för hyresgästen än en längre tid, vilket innebär att en månad ska gälla. Om du då säger upp avtalet 6 december så är det som du skriver vid utgången av nästa månad som det ska upphöra (vilket är 31 januari).
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga rekommenderar jag att du pratar med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Jag hoppas du fått svar på din fråga! Tveka inte att skicka in en ny fråga om du har fler funderingar.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.