Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vilken tidsperiod baserar a-kassan ersättningen på?

Hej!

Jag anmälde mig som arbetssökande efter min sista arbetsdag (egen uppsägning) och blev inskriven som arbetssöökande med förhinder då jag skulle på en längre utlandsresa.

Nu när jag kom tillbaka efter några månader ändrades min status som arbetssökande. Jag ansökte om ersättning från min a-kassa och fick beslutet idag. De har baserat min genomsnittliga arbetstid och genomsnittlig dagslön och inkluderat de månader jag var utomlands (arbetssökande med förhinder). Det har lett till att min genomsnittliga arbetstid och genomsnittlig dagslön nästintill halverats vilket har sänkt min ersättning betydligt. Har de rätt att inkludera perioden jag var arbetssökande med förhinder för att räkna ut min ersättning? Tacksam för svar.

Rådgivarens svar

2018-06-05

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer jag redogöra för grunderna för att få a-kassa och hur ersättning beräknas för att sedan kunna svara på vilken tid som ingår när man räknar ut ersättningen. Lagen som är aktuell är lagen om arbetslöshetsförsäkring (ALF).

 

Vem har rätt till ersättning?

Då a-kassan räknat din ersättning på din genomsnittliga arbetstid gäller frågan ersättning enligt inkomstbortfallsförsäkringen(finns även en grundförsäkring om max 365 kr/dag för den som arbetat heltid, se ALF 4 § + 24 §). Rätt till ersättning har den som (1) är arbetsför och oförhindrad att åta sig arbete för en arbetsgivares räkning minst 3 timmar varje arbetsdag och i genomsnitt minst 17 timmar i veckan, (2) är anmäld som arbetssökande hos den offentliga arbetsförmedlingen, och (3) även i övrigt står till arbetsmarknadens förfogande (ALF 9 §). Detta kallas grundvillkoret. För inkomstbortfallsförsäkring måste även medlemsvillkor samt arbetsvillkor uppfyllas. Den som uppfyller alla dessa villkor har rätt att få ersättning enligt inkomstbortfallsförsäkringen.

 

Ramtid

Vid beräkning av ersättning tittar a-kassan på en ramtid om tolv månader. Med ramtid avses de tolv månader som närmast föregått den månad när den sökande anmält sig som arbetslös hos den offentliga arbetsförmedlingen (ALF 15a §). Arbetslöshet anses inträda den dag då man anmält sig hos Arbetsförmedlingen och är beredd att anta arbete – man måste alltså registreras hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande (räcker inte att vara registrerad som arbetssökande med förhinder). Det är först då det sk grundvillkoret är uppfyllt och man har rätt till ersättning.

Inom denna ramtid ska bl a arbetsvillkoret ligga (att man ska ha jobbat visst mycket för att få rätt till inkomstrelaterad ersättning, se ALF 12 §). Denna ramtid utgör även grunden för vad ersättningen baseras på, dvs att din ersättning baseras på vad du har haft i inkomst under hela ramtiden.

 

Överhoppningsbar tid

Under vissa förutsättningar kan tid som ligger inom ramtiden hoppas över (sk överhoppningsbar tid). Bestämmelser om dessa återfinns i 16 -17a §§. Det gäller bl a styrkt sjukdom, föräldraledighet eller frihetsberövande av Kriminalvården. Utlandsresa finns tyvärr inte med utan sådan tid ingår i ramtiden.

 

Hur beräknas ersättning?

Normalarbetstiden utgör den genomsnittliga arbetstiden under sökandes ramtid (ALF 23b §). Då din utlandsvistelse ingår i din ramtid räknas dessa månader med när normalarbetstiden räknas ut, vilket gör att den sänks markant om utlandsvistelsen varit lång.

Dagpenningen bestäms utifrån sökandens dagsförtjänst och normalarbetstid (ALF 25 § andra stycket). Dagsförtjänsten baseras på inkomsten under ramtiden (ALF 25a §), vilken ju även blir lägre pga din utlandsvistelse. A-kassan räknar alltså ut vad din snittinkomst varit per dag de senaste 12 månaderna sedan du anmälde dig som arbetssökande (utan förhinder) på Arbetsförmedlingen. Utifrån detta erhåller du en dagpenning på 80 % av detta de första 200 dagarna och 70 % resten av ersättningsperioden (ALF 26 §).

 

Sammanfattning

Du uppfyllde grundvillkoret först när du kom hem och var arbetssökande utan förhinder. Från denna dag räknas din ramtid. Eftersom utlandsresa inte innebär överhoppningsbar tid kommer tiden då du vistats utomlands räknas med inom din ramtid. Det är ramtiden som ersättningen beräknas på, och då den innehåller månader då inkomsten varit noll sänks tyvärr dagpenningen.

Hoppas du fick svar på din fråga och hör gärna av dig igen om du undrar över något annat!

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.