Avliden släkting sedan 6 år medverkade i produktionen av ett bildband som handlar om hennes konstnärskap. Detta producerades på 80-talet i samförstånd mellan konstnären och fotografen. Inga avtal har skrivits kring upphovsrätt eller visningsrätt. På filmen/bildbandet syns flera av hennes tavlor och konstnären själv. Ingen annan. Jag vet ju att jag ärvt upphovsrätten till hennes tavlor. Men hur är det med upphovsrätten till bildbandet? Räknas den som bildbandet handlar om, som upphovsman? Hon var som sagt själv medverkande i produktionen men inga avtal skrevs kring detta. Och isåfall, nästa fråga: Har jag ärvt den upphovsrätten till bildbandet/filmen isåfall?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i allmänhet och i din situation. Regler om upphovsrätt finns i upphovsrättslagen (URL).
Allmänt om upphovsrätt
Upphovsrätt skyddar konstnärligt skapande i olika former, såsom böcker, foton och filmer. Skaparen av ett verk kallas för upphovsperson. Upphovsrätten uppstår automatiskt när verket skapas och behöver alltså inte registreras för att gälla.
Innebörden av upphovsrätten är en ensamrätt till verket i fråga. Ensamrätten har två sidor – den ekonomiska och den ideella. Den ekonomiska rätten innebär en rätt att förfoga över verket och att hindra andra att göra detsamma (1 kap. 2 § URL). Det kan till exempel handla om att sprida verket på Internet. Den ideella rätten innebär framför allt att upphovspersonen har rätt att bli angiven som upphovsperson när verket framförs eller används (1 kap. 3 § URL).
För att ett verk ska omfattas av upphovsrätt måste det uppnå så kallad verkshöjd. Kort sagt betyder det att verket måste vara tillräckligt originellt. Ribban för att ett verk ska anses uppnå verkshöjd är ganska låg. Mot bakgrund av informationen du har angivit är min bedömning att bildbandet uppnår verkshöjd och därmed omfattas av upphovsrätt.
Upphovsrätten gäller så länge upphovspersonen lever och i ytterligare 70 år därefter.
Vem räknas som upphovsperson?
Upphovsperson är den som har skapat ett verk, till exempel en tonsättare, fotograf, skådespelare eller producent (1 kap. 1 § URL). Flera personer kan vara upphovspersoner till samma verk, då tillkommer upphovsrätten personerna gemensamt (1 kap. 6 § URL). Att upphovsrätten tillkommer upphovspersonerna gemensamt betyder att samtliga måste vara överens om förfoganden över verket. Exempelvis måste samtliga upphovspersoner ge sitt godkännande till offentliggörande av verket.
Vem ärver upphovsrätten när upphovspersonen avlider?
När en upphovsperson dör tillämpas arvsrättens allmänna regler och upphovsrätten kan då testamenteras bort eller gå i arv på vanligt sätt enligt den legala arvsordningen. För mer information om den legala arvsordningen, se 2 kap. Ärvdabalken. Upphovsrätt är alltså som vilken annan egendom som helst i detta avseende. Det ska dock nämnas att det som ärvs enbart är den ekonomiska rätten, inte den ideella.
Vad gäller i ditt fall?
Du skriver att din släkting och en fotograf i samförstånd producerade ett bildband som handlar om din släktings konstnärskap. Du nämner också att inga avtal skrevs rörande upphovsrätt eller visningsrätt. Mot bakgrund av den informationen bör både din släkting och fotografen räknas som upphovspersoner.
Du berättar att du har ärvt upphovsrätten till släktingens tavlor och undrar nu om du kan ha ärvt upphovsrätten även till bildbandet. Förutsatt att din släkting inte har överlåtit eller testamenterat bort upphovsrätten till bildbandet så har den gått i arv på vanligt sätt. Nästa fråga blir då vem eller vilka som haft rätt att ärva din släkting? Om du var ensam arvinge har du ärvt upphovsrätten även till bildbandet.
Sammanfattning och råd
Mycket pekar på att du kan ha ärvt upphovsrätten till bildbandet. Tänk på att du i så fall innehar upphovsrätten gemensamt med fotografen, alternativt den person som har ärvt fotografen/den person som fotografen har överlåtit upphovsrätten till.
Jag hoppas att du har fått vägledning i dina funderingar! Om du vill läsa mer om upphovsrätt rekommenderar jag dig att göra det på Patent- och registreringsverkets hemsida. Om du skulle behöva ytterligare juridisk rådgivning kan du få hjälp av en av våra erfarna jurister på Familjens Jurist. Våra jurister är specialister inom familjerätt, men har kunskap även inom andra områden, som till exempel upphovsrätt.
Om det är något annat du undrar över så är du välkommen att ställa en ny fråga till oss.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.