Vad är grunderna för att beviljas nödbistånd och hur kan man överklaga ett avslag?
Hej och tack för att du vänder dit till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Hur överklagas avslag om bistånd?
Kommunen där du bor beslutar om bistånd enligt socialtjänstlagen. Biståndet kan till exempel vara pengar, så kallat försörjningsstöd, vård, behandling eller hemtjänst. Vill du överklaga ett beslut från kommunens socialtjänst gör du det till förvaltningsrätten. Du ska dock skicka ditt överklagande till kommunen.
I beslutet som du har fått från kommunen står det hur du ska göra för att överklaga, till exempel vilka handlingar du behöver skicka med. Tänk på att ditt överklagande måste skickas in inom en viss tid efter att du fått ta del av beslutet. Hur lång tid du har på dig står också i beslutet.
Vem har rätt till nödbistånd?
Nödbistånd kan vara aktuellt om en person helt saknar egna möjligheter att tillgodose grundläggande behov (exempelvis mat för dagen). Exempel på situationer där nödbistånd söks är när de som bor i kommunen inte kunnat få ekonomiskt bistånd, eller när de personer som vistas i kommunen utan att vara bosatta här saknar mat för dagen.
Nödbistånd beviljas en person som ansöker och befinns vara i en akut nödsituation. Biståndet syftar till att avvärja fara för liv och hälsa. Det prövas efter behov och kan se olika ut för olika personer. Exempelvis har en frisk vuxen person har ett annat nödbehov jämfört med ett sjukt barn. I förarbetena till socialtjänstlagen beskrivs nödbistånd som till exempel livsmedel, husrum, hjälp att ordna hemresa och något annat som den personen inte kan vänta med att få.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.