Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Varumärkesintrång att använda registrerat varumärke i domän

Jag funderar över om jag gör mig skyldig till ett lagbrott om jag har en hemsida som har samma namn som någon annans registrerade varumärke trots att jag inte säljer någon form av tjänst eller produkt som har någon anknytning till det registrerade varumärket. Till exempel så har jag min hemsida där jag tar emot uppdrag och säljer tjänster. Namnet inte något annat än namnet på den domän jag använder för att sälja mina tjänster.

Rådgivarens svar

2023-01-14

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Din fråga omfattas av varumärkeslagen, VML. Jag kommer börja med att gå igenom relevanta lagbestämmelser. Efter det kommer jag att förklara vad som gäller i din situation. Jag kommer sedan att avsluta med mina rekommendationer. 

Varumärkeslagens bestämmelser 

Ett varumärke kan bestå av alla tecken som har särskiljningsförmåga, till exempel ord, figurer, bokstäver och siffror, 1 kap. 4 § VML. För att ett varumärke ska anses ha särskiljningsförmåga ska det kunna skilja varor eller tjänster som tillhandahålls i en näringsverksamhet från en annan, 1 kap. 5 § VML. Ensamrätt till ett nationellt varumärke kan förvärvas genom registrering hos patent- och registreringsverket, 1 kap. 6 § VML. För att ett varumärke ska kunna registreras måste varumärket ha särskiljningsförmåga, 2 kap. 5 § VML. Om ett varumärke är skyddat för en vara eller tjänst så får ingen använda ett identiskt eller liknande märke för samma eller liknande varor och tjänster. Gör man det kan det innebära att man begår ett varumärkesintrång. Den som gör ett intrång i någon annans varumärkesrätt kan dömas till böter eller, vid grova intrång, fängelse enligt 8 kap. 1 § VML. Domstolen kan också bestämma att den som gjort intrånget ska sluta använda varumärket, 8 kap. 3 § VML. Den som gör intrånget kan behöva betala ersättning till varumärkesinnehavaren. Ersättningen kan beräknas med utgångspunkt i  

  1. utebliven vinst,
  2. vinst som den som har begått intrånget har gjort,
  3. skada på varukännetecknets anseende,
  4. ideell skada, och
  5. rättighetshavarens intresse av att intrång inte begås.

Ersättning kan också beräknas utifrån den utsträckning det är skäligt i förhållande till användandet. Det här följer av 8 kap. 4 § VML. Det som avgör vilken utgångspunkt som används är om det skett på grund av oaktsamhet eller med uppsåt, alltså med flit. 

I din situation

Efter att ha kontrollerat varumärket i Patent- och Registreringsverkets register så rör det sig om samma typ av tjänster som du erbjuder. I och med att du använder samma namn som ett registrerat varumärke för samma typ av tjänster kan det här ses som ett intrång. Det här innebär att du skulle kunna riskera böter samt att behöva betala ersättning till varumärkesinnehavaren. 

Mina rekommendationer 

Min rekommendation är att du byter namn på din hemsida så att du inte gör ett intrång i varumärkesinnehavarens ensamrätt. Om du vill att någon tittar närmare på de olika företagen rekommenderar jag att du kontaktar en av våra jurister. Du kan boka en tid här!

Hoppas att det här har besvarat dina frågor! Om du har några fler frågor är du varmt välkommen att skicka dem till oss här på Fråga Juristen!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.