Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Varför är det inte brottsligt att bryta mot kapitel 3 i patientsäkerhetslagen (PSL)?

Enl PSL skall det finnas åtgärder som förhindrar vårdskada inom sjukvården. Om åtgärder saknas och det orsakar en allvarlig vårdskada borde det leda till en påföljd liknande den som tillämpas vid brist på skyddsåtgärder enl AML.
Varför ger brott mot Kap 3 i PSL ingen påföljd?

Rådgivarens svar

2018-11-30

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.

 

Syfte med lagen

Patientsäkerhetslagen (PSL) syftar till att främja hög patientsäkerhet och därmed skydda mot vårdskada inom hälso- och sjukvården. Personalen är skyldig att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls (6 kap 4 §). De ska därmed rapportera risker för vårdskador osv. Vidare står personal inom hälso- och sjukvård under tillsyn av Inspektion för vård och omsorg, förkortat IVO (7 kap 1 §). 

 

IVO och konsekvenser

Om IVO får kännedom om att någon har brutit mot en bestämmelse ska IVO vidta åtgärder gentemot vårdgivaren så att bestämmelsen följs och, om det behövs, göra anmälan till åtal (7 kap 23 § och 29 § samt 9 kap 17 §). Regler om återkallelse av legitimation finns i 8 kap.

 

Straffbestämmelser

Till böter eller fängelse i högst ett år döms den som vid vissa behandlingar, såsom exempelvis cancer eller diabetes, uppsåtligen eller av oaktsamhet tillfogar personen en skada som inte är ringa eller framkallar fara för en sådan skada (10 kap 6 §). 

 

Sammanfattning

Om personal agerat felaktigt kan det anmälas till bland annat IVO och personen begått ett brott ska det utredas av Polisen. IVO kan ge kritik och personalen kan även få sin legitimation indragen om hen agerat felaktigt. Lagens syfte är att säkra vården, dock är det inte ett brott i sig att inte agera i enlighet med PSL – men det kan ha konsekvenser.  Just 3 kapitlet stadgar att god vård ska bedrivas och att vårdgivaren ska vidta åtgärder samt att händelser som medfört vårdskada ska utredas. Det kan vara brottsligt att inte förhindra vårdskador i sjukvården, beroende på omständigheterna. Varför det inte finns påföljder som sådana i just 3 kapitlet är svårt att svara på, lagstiftaren har helt enkelt valt att stifta lagen på ett annat sätt.

 

Hoppas du fick svar på din fråga. Du är välkommen tillbaka om du fler frågor eller funderingar. 

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.