Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vad krävs för förvaltarskap?

Hej! Jag har två frågor:

  1. Min flickväns mamma har skrivit sms till min flickvän, där hon försöker göra gällande att jag ska ha manipulerat henne och att jag skall ha misshandlat henne. Dessa två saker har aldrig hänt. Kan jag anmäla detta som förtal?
  2. Hennes mamma har hotat med att få min flickvän "omyndigförklarad", vilket jag vet inte går sedan 1 januari 1989. Har kollat upp lite, och fått veta, att det istället går att ansöka om förmyndarskap. Kan man på något sätt hindra eller kringgå detta?


Rådgivarens svar

2021-07-06

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Om förtal

Allmänt

Frågor om brott regleras i brottsbalken. Den som utpekar någon annan som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning kan dömas för förtal (brottsbalken 5 kap 1 § första stycket). För att förtal ska föreligga krävs alltså något av följande:

  1. En annan person utpekas som brottsling. Det kan till exempel vara att någon påstår att någon annan har stulit pengar eller misshandlat någon.
  2. En annan person utpekas som klandervärd i sitt levnadssätt. Med detta avses till exempel att påstå att en person har haft ett långvarigt alkoholmissbruk eller en sexuell lösaktighet.
  3. Uppgiften är annars ägnad att utsätta en annan person för andras missaktning. Uppgiften ska vara av nedsättande karaktär och av allvarligare beskaffenhet, men det krävs inte att uppgiften är nedsättande enligt den allmänna uppfattningen i samhället.

Det förutsätts att uppgiften har lämnats till någon annan än den personen som uppgiften avser.

Det finns dock situationer då en person, trots vad som sägs ovan, inte ska dömas till förtal. Var denne skyldig att uttala sig eller var det annars med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift, och är uppgiften dessutom sann eller hade denne skälig grund för att lämna uppgiften, ska denne inte dömas till ansvar (brottsbalken 5 kap 1 § andra stycket). För ansvarsfrihet krävs det alltså följande:

  1. Skyldighet att uttala sig eller försvarligt att lämna uppgiften, och
  2. uppgiften ska vara sann eller skälig grund för lämnande av uppgift.

Det kan till exempel handla om att en politiker kritiseras i en öppen debatt.

Vad gäller i just ditt fall?

Det är mycket möjligt att du blivit utsatt för förtal. Min rekommendation är därför att kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

Om förmyndarskap

Förmyndarskap innebär att en person har rätt att förvalta en annan persons ekonomiska tillgångar. För barn (dvs personer under 18 år) är vanligtvis båda föräldrarna förmyndare (föräldrabalken 10 kap 2 §). När en person fyller 18 år blir denna myndig och får då förvalta sina ekonomiska tillgångar på egen hand (föräldrabalken 9 kap 1 §).

Om förvaltarskap

Vad innebär förvaltarskap?

Ett förvaltarskap innebär att personen som förvaltarskapet avser förlorar sin rätt att till exempel ingå avtal och hämta ut pengar från sitt konto. Förvaltarskap är alltså en mycket ingripande åtgärd och därför är det också endast när en person verkligen behöver hjälp att förvalta sina ekonomiska tillgångar som en förvaltare utses.

Vad krävs för förvaltarskap?

Om en person på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande är ur stånd att vårda sig eller sin egendom, får rätten besluta att anordna förvaltarskap för honom eller henne (föräldrabalken 11 kap 7 §). För att avgöra om en person är i behov av en förvaltare är alltså dennes hälsotillstånd och förmåga att vårda sig själv eller sin egendom ett viktigt underlag. Normalt sett blir därför läkarintyg viktiga att beakta.

Förvaltarskap får inte anordnas, om det är tillräckligt att godmanskap anordnas eller att den enskilde på något annat, mindre ingripande sätt får hjälp (föräldrabalken 11 kap 7 §). Om det är tillräckligt att den berörda personen får hjälp med sin ekonomi genom exempelvis en banks notarieavdelning, en advokat eller annan uppdragstagare så ska alltså inte förvaltarskap utses.

Vad gäller i just ert fall?

Vad jag kan hitta finns det tyvärr ingen möjlighet att förhindra någon annan från att ansöka om förvaltarskap. Däremot ska det väldigt mycket till för att ett förvaltarskap ska meddelas. Om din flickvän kan sköta sin ekonomi på egen hand kan ni därför känna er lugna med att hennes mamma inte kommer utses till hennes förvaltare.

Jag hoppas det var svar på era frågor. Har ni några fler funderingar är ni välkomna med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.