Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vad krävs för att man ska dömas till fängelse?

Hej! Jag har en vän som har blivit dömd innan för misshandel, trakasserier och massa olika saker. Han blev dömd till 8 månaders fängelse och fick kontaktförbud 2 gånger, nu är han ute och kontaktförbudet finns inte, och han har då kontaktat samma person som han har trakasserat innan fast han har prövotid, han har även åtalats för ofredande och ska på rättegång i mars. Vad kan hända, finns det chans att han kan få fängelse igen?

Rådgivarens svar

2020-12-27

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.

Frågan berör påföljdsval och det är då brottsbalken (BrB) som är tillämplig.

Ofredande och att bryta mot kontaktförbud

Straffskalan för ofredande är böter eller fängelse i högst 1 år (4 kap 7 § BrB). Att bryta mot ett kontaktförbud kan ge böter eller fängelse i högst 1 år (24 § lag om kontaktförbud).

Påföljdsval

Om din vän döms för brotten kommer domstolen bestämma påföljd utifrån vilket straffvärde brottet har. Detta bestäms inom ramen för den aktuella straffskalan. Straffvärdet bedöms b.la utefter den skada, kränkning eller fara som gärningen har inneburit, 29 kap 1 § BrB. Straffvärdet ligger sedan till grund för vilken påföljd man väljer. Ett straffvärde under 1 år ska som huvudregel leda till en icke frihetsberövande påföljd, såsom villkorlig dom eller skyddstillsyn. Undantag kan dock göras. Man beaktar även försvårande och förmildrande omständigheter, samt de s.k. billighetsskälen när man bestämmer påföljd. Detta innebär att man t.ex. tar hänsyn till personens ålder, eller om personens hälsotillstånd talar för att det vore orimligt med fängelse (29 kap 2§ - 3 §, 5 § BrB).

Återfall

När domstolen bestämmer påföljd tar de hänsyn till om personen har återfallit i brottslighet. Detta kan då få betydelse för vilken påföljd man väljer. T.ex. kan rätten då bestämma att det inte är aktuellt med en villkorlig dom, eftersom det kan finnas en risk för att personen fortsätter att begå brott. (29 kap 4 § samt 30 kap 4 BrB). 

Prövotid

En person som begår ett nytt brott under sin prövotid för tidigare brottslighet kan behöva fullgöra resterande del av straffet på anstalt. Domstolen kan även välja att undanröja en tidigare utdömd påföljd och döma till en gemensam påföljd för den nya brottsligheten samt den tidigare brottsligheten, 34 kap BrB. 

Din situation

Du skriver att din vän har begått nya brott under sin prövotid och nu står inför en ny rättegång. Det som talar för att personen kan dömas för fängelse igen är dels att det finns fängelse i straffskalan båda för brottet ofredande, och för brottet att bryta mot kontaktsförbud. Att det är tal om ett återfall, samt att brotten har begåtts under en prövotid kan även det tala för att fängelse kan bli aktuellt. Jag vet dock inte om det finns några förmildrande omständigheter i det aktuella fallet som skulle kunna leda till en mildare påföljd. Om personen är under 21 år kommer även detta påverka påföljden. Det som är avgörande är vad domstolen bestämmer att brotten har för straffvärde. Om straffvärdet bedöms vara under 1 år, ska i regel en icke frihetsberövande påföljd väljas. Eftersom din vän har återfallit i brott är det troligtvis inte möjligt med villkorlig dom, men det finns möjlighet att dömas till skyddstillsyn (eventuellt med en tilläggssanktion såsom samhällstjänst).

Jag kan inte ge något exakt svar på vilken påföljd din vän kommer få, det är en bedömning som domstolen gör när samtliga omständigheter har beaktats. Som svar på din fråga kan jag dock säga att det inte går att utesluta att han kommer att dömas till fängelse igen.

Om du vill ha ytterligare juridisk rådgivning kan jag rekommendera att du kontaktar Familjens Jurist.

Hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor får du gärna återkomma.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.