Hej! Om man tidigare är känd hos polisen som plånbokstjuv och nu är misstänkt för grov stöld och har erkänt brottet, kan jag bli häktad även om straffet för grov stöld är minst 6 månaders fängelse?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.
Din fråga gäller om man kan bli häktad då man har begått brottet grov stöld. De tillämpliga lagarna i det här fallet är brottsbalken (BrB) samt rättegångsbalken (RB).
Förutsättningar för häktning
Kraven för häktning finns i 24 kap RB. Om man på sannolika skäl är misstänkt för brott som kan ge fängelse i ett år eller mer, kan man bli häktad om det bedöms finnas en risk för att man avviker, undanröjer bevis eller fortsätter att begå brott (24 kap 1 §). Kan det antas att den misstänkte kommer dömas till böter får häktning inte ske. Man kan även bli häktad om man är skäligen misstänkt, om det är av synnerlig vikt att man häktas i väntan på ytterligare utredning (24 kap 3 §). Sannolika skäl är den starkaste misstankegraden och skäligen misstänkt är en lägre misstankegrad. Det är domstolen som på begäran av åklagaren beslutar om häktning.
Grov stöld
Straffskalan för grov stöld är fängelse i lägst 6 månader och högst 6 år, vilket framgår av 8 kap 4 § BrB.
Din situation
Om du är misstänkt på sannolika skäl, kan du bli häktad om domstolen bedömer att det finns risk för att du avviker, undanröjer bevis eller fortsätter att begå brott. Även om minimistraffet för grov stöld är fängelse i 6 månader finns fängelse i 1 år med i straffskalan och det innebär att man kan bli häktad för det brottet. Är du skäligen misstänkt kan du bli häktad, men då måste det finnas väldigt starka skäl för det. Om man misstänker att du kommer att dömas till böter kan du inte bli häktad.
Hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen, eller kontakta en jurist på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.