Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vad krävs för att få byta till sin makes efternamn?

Jag och min ex-man skapade vårt eget efternamn och tog patent på de via patentverket. Det är bara han och jag och våra tre barn som heter detta namn och ingen annan får lova att ”ta det”. Min ex-man har nu gift om sig. Min fråga är: Har hans nya fru rätt att ta del av vårt ”egen-påhittade” efternamn som vi hetat i över 20 år? Eller måste hon söka patent på de eller få mitt medgivande?

Rådgivarens svar

2020-09-19

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Söka patent på efternamn

Jag förstår tyvärr inte vad du menar med att ni ansökte om patent på ert efternamn. Det är nämligen inte möjligt att söka patent på ett efternamn. Patent handlar endast om att ensam få utnyttja en uppfinning och har alltså ingenting med efternamn att göra (patentlagen 1 §). Du kan läsa mer om patent och vad det är här.

Förvärv av efternamn genom äktenskap

Frågor om namn regleras i namnlagen. Däri stadgas att en make får byta sitt efternamn till den andra makens efternamn (12 § namnlagen). Detta är det enda kravet som finns för att man ska få byta efternamn till sin makes efternamn. Der enda som krävs är alltså att man är gift med någon som har det efternamnet man vill byta till och man behöver därmed inte fråga övriga som har samma efternamn om lov.

Avslutning

Din ex-mans nya fru kommer kunna byta till ert efternamn om hon så önskar. Hon behöver därför inte be dig.

Jag hoppas det var svar på din fråga. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.