Har kommunen och LSS boendet rätt att flytta min 31 åriga funktionsnedsatta bror,
till en annan kommun 11mil bort, utan att godeman har skrivit på något dokument.
Vi ser det som en tvångsflytt, då han flyttas från alla sin sammanhang, sin familj , sin
dagliga verksamhet, sin hemkommun där han bott hela livet. Han har inte fått någon utredning, det kan ju visa sig att det tilltänkta boendet 11 mil bort inte passar
hans behov, då blir det 1 flytt till . Down syndrom personer klarar inte av förändringar jätte bra, och hans föräldrar är gamla och kommer inte ha möjlighet att hälsa på honom i Tierp. Idag hälsar vi på mellan 3-5 gånger i veckan eftersom han bor i samma kommun som sina 3 syskon och föräldrar. Vi är i STORT behov av hjälp .
Vet ni vart vi kan vända oss för att få hjälp ?
det finns redan IVO anmälningar, DO, JO på gång .
Vi är desperata . *Min bror* kommer fara otroligt illa av denna flytt.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer jag ge er några tips kring hur ni bör gå vidare med ert ärende.
Insatser enligt LSS
Insatser för någon med funktionsnedsättning beslutas enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Om någon har rätt till insats kan sådan beviljas, dock endast om den enskilde begär det. Om personen saknar förmåga att på egen hand ta ställning i frågan kan en god man göra det åt personen (LSS 8 §). Man kan alltså neka en insats. I samband med beviljande av insats ska personen erbjudas att en individuell plan upprättas. Denna plan ska upprättas i samråd med personen i fråga (LSS 10 §). Den enskilde kan närsomhelst begära att en plan ska upprättas om så inte redan skett.
Det är kommunen där man är bosatt som har ansvar för insatser (16 §). Ett beslut får verkställas i en annan kommun än boendekommunen om det finns särskilda skäl (LSS 16 c §). Det kan vara ett beslut om insats om särskilt boende enligt 9 §.
Rekommendation
Ni bör ta reda på vilka särskilda skäl som angivits i beslutet. Det är dessa skäl som ni ska bemöta. Ni kan hävda att det exempelvis inte föreligger några särskilda skäl eller att skälen inte är särskilda, dvs att de inte har tillräcklig tyngd i sig. Ni bör därefter begära en omprövning av beslutet i fråga och då ska ni ange varför deras beslut är felaktigt/särskilda skäl inte föreligger. Beslutet kan därefter även överklagas till domstol (förvaltningsrätt), se LSS 27 §.
Som ni nämner kan ni även göra en anmälan till JO, DO och/eller IVO. Till JO kan man anmäla om någon blivit felaktigt behandlad av en myndighet eller av en tjänsteperson vid handläggningen av ett ärende. DO utreder diskrimineringsfall, i anmälan dit bör ni alltså ange på vilket sätt din bror blivit diskriminerad. Till IVO kan ni skicka in ett klagomål om ni anser att det finns allvarliga brister eller missförhållanden i insatser enligt LSS, ange därför utförligt vilka brister ni anser funnits i insatsen. Observera att IVO inte har någon skyldighet att ta upp en anmälan, utan avgör själva när det finns skäl att göra tillsyn. Observera att dessa alternativ inte gör att beslutet ändras, för detta krävs omprövning/överklagan.
Sammanfattningsvis bör ni ta reda på grunden till beslutet och fokusera på detta i er begäran om omprövning.
Hoppas du fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.