Hej, jag hjälpte min mamma och styvfar med att ta ett lån ihop med mamma som medlåntagare. Dom använde pengarna till att betala av gamla räkningar och en del lån. Nu har dom skilt sig och min mamma gick även bort några veckor efter att skilsmässan blev klar. Dock så har ingen bodelning skrivits utan den ska göras nu någon månad senare. Jag har blivit kontaktad av banken att betala lånet som hon tog och jag har även prata med min styvfar om att han ska betala deras skulder, i början var han ok med det men nu så vägrar han. Min fråga är om jag kan kräva han på dom pengarna för lånet? jag har inte själv tagit del av några pengar från lånet så jag anser att jag inte ska betala deras dåliga affärer och slösande. Kan jag skicka in det till Kronofogden för att kräva han på pengar?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag redogör nedan för vad som gäller avseende makars egendom och skulder samt vad som händer då en medlåntagare avlider.
Om makars egendom
Regler om makars egendom finns i 7 kap. äktenskapsbalken (ÄktB). Alla tillgångar som makar äger tillsammans är giftorättsgods, om ingenting annat avtalats genom äktenskapsförord eller följer av arv med förordnande om enskild egendom (7 kap. 1-3 §§ ÄktB). Giftorättsgods ska delas lika mellan makarna vid en skilsmässa. Under äktenskapet svarar vardera make för sina egna skulder. Den ena maken blir alltså inte betalningsansvarig för den andres skulder och inte heller ärvs den avlidnes skulder skulderna av efterlevande make. Däremot påverkas bodelningen både vid skilsmässa och dödsfall. Vid skilsmässa ska respektive makes skulder dras av från dennes tillgångar, det vill säga dennes del av giftorättsgodset, innan det som blir kvar delas mellan makarna. Vid dödsfall påverkas på samma sätt den avlidnes kvarlåtenskap.
Om bouppteckning
Vad som gäller angående någons tillgångar och skulder regleras i ärvdabalken (ÄB). När någon går bort upprättas en bouppteckning som summerar den avlidnes tillgångar och skulder (20 kap. ÄB). Generellt kan man säga att lån och skulder ska lösas mot tillgångarna i dödsboet. Skulle tillgångarna inte räcka till så skrivs skulderna som regel av, förutsatt att det inte finns någon annan betalningsansvarig, exempelvis en medlåntagare. Denne ansvarar då solidariskt, vilket innebär att banken kan kräva medlåntagaren på det som finns kvar av skulden.
Din situation
Förutsatt att din styvfar inte står med på lånet eller ni har något inbördes avtal, exempelvis ett skuldebrev, så har han inte skyldighet att betala skulden. Du som medlåntagare är betalningsansvarig för lånet gentemot banken. Däremot ska din mors skulder dras av från hennes tillgångar, vilket görs i samband med boutredningen. Förutsatt att hennes tillgångar överstiger hennes skulder kan då hela eller delar av lånet betalas av dessa. Det som är kvar på lånet ansvarar du för.
Avslutande rekommendation
Har du och din styvfar inte avtalat om att han ska stå för skulderna så kan du tyvärr inte kräva honom på dessa då han heller inte står med på lånet. Däremot finns det ingenting som hindrar att ni nu i efterhand kommer överens sinsemellan om hur skulderna ska regleras. Exempelvis kan ni upprätta ett skuldebrev med en avbetalningsplan, men det förutsätter att ni är just överens eftersom han inte har någon formell skyldighet att betala. Läs mer om skuldebrev hos Familjens Jurist.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar, eller behöver juridisk rådgivning, så är du varmt välkommen att kontakta Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.