Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vad göra när gäldenären inte betalar?

Hej!
Jag har tagit ett lån på 45000 åt en person. Vi har skrivit ett löpande avtal  där han ska betala 780kr/mån på ca 12 år. Efter 4månader kunde han inte betala och hamnade hos kronofogden med en skuld nu på ca 800 000 och löneutmätning.Detta hände i juli -16. Enligt kronofogden kan jag bara ansöka om betalningsföreläggande för den skuld som har förfallit när vi har ett löpande avtal. Det har jag gjort och fått beslut på men jag sitter nu fast med hans lån och är tvingad att betala. Finns det verkligen inget att göra när man hamnar i den här situationen. Jag kan ju inte ansöka om betalningsföreläggande en ggr/ år.  

Rådgivarens svar

2018-03-19

Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Nedan går jag genom tre alternativ som står till ditt förfogande. Regler som tillämpas hittar du i utsökningsbalken (UB) och konkurslagen (KL).

Förlikning

Det första alternativet är att du och gäldenären ändrar villkoren för skuldförhållandet. En ändring i betalningsvillkoren kan göras på många sätt. Det kan exempelvis innebära att gäldenären betalar mindre varje månad, mot att avbetalningstiden förlängs. Många inkassobolag driver in skulder genom att arbeta fram individuellt anpassade avbetalningsplaner som gäldenären mäktar med. Istället för att betala 780 kr i månaden kanske gäldenären klarar av att betala 500 kr. Om gäldenären klarar av att betala en lägre amorteringskostnad kanske du slipper att vända dig till kronofogdemyndigheten (KFM) varje gång gäldenären inte kan betala en förfallen fordran. En ändring av amorteringskostnaden innebär även att du får fullt betala, även om det tar längre tid.

Ett annat alternativ är att du skriver av en del av skulden mot att gäldenären betalar en större summa idag. Du kan exempelvis erbjuda gäldenären att betala av 5 000 kr (eller 10 000 eller 20 000…) mot att resten av skulden skrivs av. Det här alternativet innebär att du gör en förlust idag, men om du bedömer att gäldenärens betalningsförmåga kommer minska över tid så kanske det här alternativet ändå är mest förmånligt för dig. Dessutom slipper du besväret det medför att handlägga alla kontakter med gäldenären i framtiden.  

Fortsätta med betalningsförelägganden

Det andra alternativet är att du fortsätter ansöka om betalningsföreläggande hos KFM varje gång gäldenären trilskas med betalningen. Jag tolkar din fråga som att du tycker att det här alternativet är besvärande. Faktum är dock att det här är en väldigt bra och kostnadseffektiv metod för borgenären att få betalt.

I ansökningsblanketten till KFM kan du välja att kryssa i att KFM ska hjälpa dig att driva in skulden när det utfärdats utslag om betalningsföreläggande. Om du väljer att KFM ska hjälpa dig med detta kommer KFM påbörja ett utmätningsförfarande mot din gäldenär. Inledningsvis kommer KFM gå igenom gäldenärens ekonomi för att ta reda på om det finns någon egendom att utmäta (4 kap. 9§ UB). Om säljaren har likvida medel tillgängliga på banken kommer dessa i första hand utmätas, i andra hand tas det pengar från hans lön. Det finns även möjlighet att utmäta andra egendomar som tillhör honom såsom bilar och smycken.

Så länge gäldenären inte bestrider ditt betalningskrav så kan du fortsätta ansöka om betalningsföreläggande.

Mer information om betalningsförelägganden hittar du på KFM:s hemsida, här.

Konkurs

Enligt 1 kap. 2§ KL får en gäldenär som är på obestånd försättas i konkurs av en borgenär. Med obestånd  avses att gäldenären inte kan betala sina skulder i takt med att de förfaller, och att denna oförmåga inte är endast tillfällig. Det är borgenären som har bevisbördan för att gäldenären är på obestånd. Ansökan om konkurs görs till tingsrätten.

När gäldenärens betalningsförmåga snabbt blir sämre uppstår lätt en kapplöpning mellan borgenärerna för att få betalt av gäldenären. Av din fråga att döma verkar du inte vara ensam om att rikta betalningskrav mot gäldenären. I en sådan situation kan det vara ett alternativ att försätta gäldenären i konkurs.

En konkurs innebär förenklat att alla gäldenärens tillgångar beslagtas för att betala gäldenärens skulder. Huvudregeln vid konkurser är att alla borgenärer får betalt i förhållande till hur stora deras fordringsanspråk är. I konkurslagen och förmånsrättslagen finns det dock särskilda regler som anger att vissa fordringar har företräde framför alla. En uppdelning görs mellan prioriterade och oprioriterade fordringar. En vanlig fordran som du har mot gäldenären, som är lämnas utan säkerhet, är typiskt sett en oprioriterad fordran. Efter att de prioriterade fordringarna är betalade återstår det sällan särskilt mycket att dela på för de borgenärer som har en oprioriterad fordran.

Mer information om hur du ansöker om konkurs hos domstolen hittar du här.

Sammanfattning

Ovan har jag uppställt tre alternativ för hur du kan gå vidare. Vad som är bäst för dig är svårt för mig att avgöra utan att få mer information om gäldenärens framtida betalningsmöjligheter och vilka skulder gäldenären har gentemot andra borgenärer. 

Om du vill har mer hjälp i ditt ärende kan du vända dig till några av våra jurister som arbetar med fordringsrätt. Du kommr i kontakt med dem här. Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.