Hej! Om du blir diskriminerad när du söker ett arbete, eller i ett arbete, vilka lagar och regler gäller?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Förbud mot diskriminering i arbetslivet
Reglerna om diskriminering finns i diskrimineringslagen. Arbetssökande, praktikanter, arbetstagare och inhyrd personal får inte diskrimineras av arbetsgivaren, 2 kap. 1 § diskrimineringslagen. Diskrimineringen måste ha ett samband med någon av de sex diskrimineringsgrunderna. Diskrimineringsgrunderna är kön, etnisk tillhörighet, könsöverskridande identitet eller uttryck, religion, funktionsnedsättning, ålder och sexuell läggning, 1 kap. 5 § diskrimineringslagen. Arbetsgivaren har en skyldighet att se till att diskriminering inte förekommer på arbetsplatsen.
Undantag
I fyra fall kan det vara tillåtet för arbetsgivaren att särbehandla personer på ett sätt som har samband med diskrimineringsgrunderna, 2 kap. 2 § diskrimineringslagen. Det första fallet är att arbetsgivaren får ställa särskilda yrkeskrav som är relevanta för anställningen. Ett exempel är en teater som vill anställa en skådespelare av manligt kön för en manlig huvudroll. Det andra fallet handlar om positiv särbehandling med hänsyn till kön för att främja jämställdhet mellan kvinnor och män. Det innebär att det kan vara tillåtet för en arbetsgivare att vid beslut om anställning ge företräde för personer ur det underrepresenterade könet om det till exempel finns färre kvinnor än män i ett visst arbete. Det tredje fallet rör särbehandling på grund av ålder. Det sista fallet handlar om tillämpning av åldersgränser för till exempel pensionsförmåner.
I ditt fall och rekommendation
Diskrimineringslagen är den lag som gäller när arbetstagare eller arbetssökande diskrimineras på arbetsplatsen. Som ovan nämnts kan särbehandling vara tillåten i vissa fall. Om du anser att du har blivit diskriminerad på arbetsplatsen rekommenderar jag att du kontaktar ditt fackförbund som kan hjälpa dig vidare i ärendet.
Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.