Hej! Vad är skillnaden mellan rådighet, besittning och förfogande kopplat till fastighet (fast egendom)? Är det någon skillnad på rådighetsinskränkningar och förfogandeinskränkningar?
Tacksam för svar.
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer jag att gå igenom skillnaderna mellan de juridiska begreppen rådighet, besittning och förfogande, samt rådighetsinskränkningar och förfogandeinskränkningar.
Rådighet, besittning och förfogande
Dessa tre begrepp står egentligen i mycket nära relation till varandra, jag ska emellertid försöka mig på att förklara vad respektive begrepp har för innebörd. Begreppet rådighet syftar på en fysisk eller juridisk persons förhållande till viss egendom, i det här fallet en fastighet. I allmänhet tycks användandet av begreppet mena på att den som har rådighet över viss egendom har rätt att nyttja och förfoga över den. Oftast är det fastighetsägaren som har rådighet över egendomen, men en fastighetsägare kan t ex lämna över rådigheten av en del av fastigheten till en arrendator. Besittning syftar på en verklig makt att i praktiken ha kontroll och rådighet över egendom. Slutligen har den som äger egendom i allmänhet rätt att fritt förfoga över den. Det här innebär att ägaren t ex kan hyra ut, sälja eller på annat sätt nyttja egendomen som denne vill. Som du märker är skillnaden mellan begreppen hårfin.
Förfogandeinskränkningar och rådighetsinskränkningar
När det gäller fast egendom syftar förfogandeinskränkningar på möjligheten för överlåtaren att vid överlåtelse av fast egendom enligt jordabalken 4 kap. 3 § inskränka köparens rätt att söka inteckning, upplåta eller överlåta fastigheten. Som jag har förstått det är en rådighetsinskränkning i princip samma sak som en förfogandeinskränkning, d v s att ägarens rätt att fullt ut nyttja sin äganderätt begränsas på något sätt.
Jag hoppas att jag har lyckats svara på dina frågor! Om du har en ny fråga är du givetvis välkommen att vända dig till oss på Fråga Juristen igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.