Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Utredning avseende narkotikabrott

Vi är ett gäng som gick på festival. Vi tappade bort varandra (sånt som händer när det är tusentals människor där) och en polare tappade sin plånbok. Efter en stund så hittar vår kompis plånboken och den ges till mig för att jag sen ska ge den till honom när vi hittat honom. Bara några sekunder senare kommer två civilpoliser fram och ber om att få prata med mig och tar mig åt sidan. De säger att de såg folk ge mig plånboken och när de visiterar mig så öppnar de polarens plånbok och hittade droger (de gissade på MDMA). Jag tar inga droger och är helt prickfri, inte ens parkeringsbot på mig. De frågade ut om oss och jag sa att jag inte vet något, men då sa de att jag är misstänkt för innehav av narkotika. Jag blev förhörd och nekar till brott då jag inte har något med detta att göra, och polaren likaså. Vi misstänker stt någon hittat hans plånbok (som var fylld med pengar) och lagt i droger och sen tappad/glömt eller något liknande. Men nu får vi sota för det. Vad kan hända efter att de gjort anmälan? Jag tänker fortsätta neka då jag inte hade något med det stt göra men vet inte hur jag ska bevisa det då civilpoliserna som tog mig var extremt otrevliga och försökte få mig att erkänna genom att ställa förvirrande frågor. Vad borde jag göra? De sa att det var väldigt liten mängd vilken kan resultera i dagsböter men jag tänker strida då jag verkligen inte har något med detta att göra. Tack för er hjälp.

Rådgivarens svar

2018-06-23

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Förutsättningar för att utdöma ansvar för narkotikabrott

Bestämmelser som innefattar bestraffning för olika sorters befattning med narkotika finns i Narkotikastrafflagen. I 1 § narkotikastrafflagen anges vilka former av befattning med narkotika som är kriminaliserat. För att straff ska kunna utkrävas med stöd av 1 § krävs det att hanteringen är olovlig samt att gärningsmannen uppsåtligen:

1. överlåter narkotika

2. framställer narkotika som är avsedd för missbruk

3. förvärvar narkotika i överlåtelsesyfte

4. anskaffar, bearbetar, förpackar, förvarar eller tar annan sådan befattning med narkotika som inte är avsedd för eget bruk

5. bjuder ut narkotika till försäljning, förvarar eller befordrar vederlag för narkotika, förmedlar kontakter eller företar annan sådan åtgärd om förfarandet är ägnat att främja narkotikahandel

6. innehar, brukar eller tar annan befattning med narkotika.

Paragrafens utformning är således sådan att i princip all olovlig befattning med narkotika är kriminaliserat. Ansvar för brott enligt 1 § kräver att gärningsmannen handlat med uppsåt. Om gärningen sker uppsåtligen döms gärningsmannen för narkotikabrott till fängelse i högst tre år.

För att ansvar ska kunna utkrävas enligt 1 § krävs därmed att gärningsmannen agerade med uppsåt. Om gärningsmannen agerade utan uppsåt kan ansvar utkrävas i vissa fall. I 3 a § narkotikastrafflagen anges att den som av grov oaktsamhet begår en gärning som avses i 1 § 1 st 1-5 p. döms för vårdslöshet med narkotika till böter eller fängelse i högst ett år. I ringa fall ska inget ansvar utkrävas. Det är därmed straffritt att inneha, bruka eller ta annan befattning sådan befattning med narkotika som inte anges i 1 § 1-5 p. om gärningen begås av grov oaktsamhet. Medveten oaktsamhet är oftast grov. Omedveten oaktsamhet där det är påtagligt klandervärt att gärningsmannen inte uppfattat risken för att han eller hon befattat sig med narkotika kan vara grov. I ringa fall av oaktsam befattning med narkotika ska ansvar inte utdömas. Avgörande för att bedöma ett narkotikabrott som ringa är arten och mängden av narkotika. Detta är huvudsakligen gärningar som består i eget bruk eller innehav för eget bruk.

Rätt till offentlig försvarare

Rätten för den misstänkte att förordnas en offentlig försvarare regleras i 21 kap 3 a § Rättegångsbalken (RB). En offentlig försvarare är vanligtvis en advokat och kallas oftast för försvarsadvokat. Bestämmelserna om offentlig försvarare är en viktig del i den tilltalades rättsskydd. En offentlig försvarare ska förordnas om den misstänkte är anhållen eller häktad. En offentlig försvarare ska även förordnas om den misstänkte begär det och den misstänkte är misstänkt för ett brott för vilket det inte är stadgat lindrigare straff än fängelse i sex månader. En offentlig försvarare ska utöver detta förordnas om den misstänkte är i behov av försvarare med hänsyn till utredningen om brottet, om försvarare behövs med hänsyn till valet av påföljd och det är fråga om annan påföljd än böter eller villkorlig dom, samt om det i övrigt föreligger särskilda skäl med hänsyn till den misstänktes personliga förhållanden eller till vad målet rör.

Den misstänkte har även rätt att biträdas av en försvarare som han eller hon själv har utsett.

Efter polisanmälan - förundersökning

Regler om förundersökning finns i 23 kap RB. När ett brott har blivit polisanmält beslutar polis eller åklagare om de ska göra en brottsutredning, dvs. en förundersökning. När förundersökningen är klar fattar åklagaren beslut om åtal ska väckas eller inte. En förundersökning utgör det normala förfarandet för att utreda misstankar om brott. En förundersökning ska enligt 23 kap 1 § RB inledas så snart det pga. angivelse eller annat skäl finns anledning att anta att ett brott som hör under allmänt åtal har förövats. Ändamålet med en förundersökning är att utreda vem som skäligen kan misstänkas för brottet och om tillräckliga skäl föreligger för att åtala denna person, se 23 kap 2 § RB. För att en åklagare efter en förundersökning ska kunna väcka åtal ska åklagaren objektivt sätt kunna förvänta sig en fällande dom på den tillgängliga bevisningen. Under förundersökningen hålls vanligtvis förhör. Det är en allmän skyldighet att underkasta sig förhör. Förhör får hållas med vem som helst som kan antas kunna lämna upplysningar som har betydelse för utredningen, se 23 kap 6 § RB. Skyldigheten att inställa sig till förhör kan sanktioneras genom bestämmelser om medtagning, hämtning och vite. Det förhållandet att var och en är skyldig att låta sig förhöras innebär inte att det även finns en skyldighet att yttra sig för polisen. Det finns inga sanktioner mot den som under ett förhör vägrar att yttra sig.

Enligt 23 kap 4 § RB ska en förundersökning bedrivas objektivt. Detta innebär att förundersökningen ska ta tillvara och beakta omständigheter och bevis som talar både till den misstänktes fördel och nackdel. Brottsutredningen ska bedrivas allsidigt och förutsättningslöst. Objektivitetsprincipen ska iakttas under hela förundersökningen och av alla som deltar i förundersökningen.

När en förundersökning avslutas ska beslut meddelas om åtal väcks eller inte, se 23 kap 20 § RB. Om åklagaren kan förutse en fällande dom är han eller hon skyldig att väcka åtal enligt 20 kap 6 § RB. Det krävs tillräckliga bevis för att ett brott har begåtts för att en åklagare ska kunna väcka åtal. Det är som sagt förundersökningen som har till ändamål att frambringa detta. Om åtal väcks är det åklagarens uppgift att bevisa för domstolen att ett brott har begåtts.

Sammanfattning

För att du ska kunna dömas till ansvar måste förutsättningarna för narkotikabrott eller vårdslöshet med narkotika vara uppfyllda, se 1 § respektive 3 a § narkotikastrafflagen. Förundersökningen har till syfte att utreda och frambringa bevisning om detta. Det är sedan upp till åklagaren att med utgångspunkt i förundersökningens material bedöma om det finns förutsättningar eller inte för att väcka åtal. Åklagaren måste som sagt få fram tillräcklig bevisning under förundersökningen för att han eller hon ska kunna väcka åtal. Under förundersökningen är det viktigt att du deltar i de förhör som kan komma att hållas. Under förhören ska du såklart hålla dig till sanningen. Det är viktigt att du deltar och för din talan om du anser att du är oskyldig. Under vissa förutsättningar har du även rätt till en offentlig försvarare. Om du inte har rätt till en offentlig försvarare kan du anlita en privat försvarare. Om du önskar en försvarare kan du framställa din begäran till de poliser som deltar i förundersökningen. Du har även möjlighet att föra din talan på egen hand om du så önskar.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,
Sofia

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.