Hej.
Har blivit uppsagd pga arbetsbrist. Uppsägningstid t o m 2019-03-16. Företaget som jag har arbetsplikt hos vill låna ut/hyra ut mig till annat företag med liknande verksamhet på annan ort. Jag vill inte då det medför längre resor och större kostnader.
Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Här kommer en redogörelse för vad som gäller i din situation.
Eftersom jag inte vet vilket avtal det rör sig om i ditt fall kan jag inte svara på frågan om det rör sig om ett avtal som står under ett kollektivavtal, eller om det är ett personligt anställningsavtal mellan dig och din arbetsgivare. I mitt svar utgår jag ifrån att det är ett personligt anställningsavtal.
Det kan dock vara bra att veta att om ett arbetsvillkor regleras av ett kollektivavtal så kan en arbetsgivare inte ändra det arbetsvillkoret själv.
Allmänt om avtal
Förutom att det finns speciella lagar som kan vara tillämpliga på anställningsavtalet, så som lagen om anställningsskydd (LAS), så är ett anställningsavtal ett vanligt avtal. Det innebär att de regler som är generellt tillämpliga på avtal är tillämpliga på anställningsavtal.
En sådan regel är att avtal ska hållas, och det krävs i det normala fallet att båda avtalsparter är överens om att ändra innehållet i ett avtal. Dock kan det finnas vissa situationer när den ena parten måste godta att den andra parten ändrar i ett avtal utan att man har kommit överens om ändringen.
Allmänt om anställningsavtal
När man blir anställd som arbetstagare ingår man ett anställningsavtal med sin arbetsgivare. Innehållet i detta avtal är det som först och främst styr förhållandet mellan en arbetstagare och en arbetsgivare.
Av avtalet kan det framgå bl.a. vad man har för lön, hur många timmar man ska jobba i veckan, semesterersättning mm. I avtalet ska det även vara bestämt vilken anställningsform det rör sig om, så som fast tjänst eller tillsvidare eller om man är timavlönad.
Arbetstagarens arbetsledningsrätt
En arbetsgivare har en s.k. arbetsledningsrätt inom svensk rätt, vilket innebär att hen kan inom ramen för sin verksamhet ha ganska långtgående befogenheter att styra sin verksamhet. T.ex. är det arbetsgivaren som bestämmer arbetstagarens arbetsuppgifter.
Dessa befogenheter har dock vissa begränsningar. Arbetsledningsrätten måste respektera lagstadgade regler (så som LAS) men även innehåll i kollektivavtal kan påverka arbetsledningsrätten.
Inom arbetsledningsrätten finns det en möjlighet för en arbetsgivare att ensidigt bestämma att omplacera en arbetstagare. Dock kan en sådan omplacering göras endast inom det område som rör arbetstagarens arbetsskyldighet inom ramen för anställningen. För att en omplacering ska vara tillåten måste man alltså först fastställa hur långt arbetsskyldigheten för arbetstagaren sträcker sig.
Det man utgår ifrån när man bedömer hur långt arbetsskyldigheten sträcker sig är tre gränsvärden. Om dessa gränsvärden är uppfyllda så omfattas omplaceringen av arbetstagarens arbetsskyldighet och då måste alltså arbetstagaren acceptera omplaceringen.
Dessa gränsvärden är:
Tillämpning i ditt fall
Inledningsvis vill jag förtydliga att jag inte kan besvara din fråga fullt ut då jag saknar relevanta omständigheter för att kunna göra en fullständig bedömning, så som ditt anställningsavtal och om det omfattas av ett kollektivavtal.
Utgångspunkten är att det avtal du ingick med din arbetsgivare ska gälla till det att avtalet löpt ut i mars nästa år. Inom ramen för din chefs arbetsledningsrätt kan det finnas en möjlighet för din chef att omplacera dig, om det är så de ovanstående gränsvärdarna är uppfyllda.
Dock rör det sig inte nödvändigtvis om en omplacering i ditt fall, utan om en uthyrning då din chef hyr ut dig och det jobb du utför till en annan arbetsgivare. Det kan vara så att det är otillåtet, eftersom det inte är säkert att det uppfyller kraven för en omplacering. En omplacering är först och främst inom den egna verksamheten, alltså att man får en annan position inom t.ex. företaget. Dessutom är jag tveksam till om gränsvärdet ”det ska utföras för arbetsgivarens räkning” är uppfyllt genom en uthyrning.
Vidare kan det vara otillåtet för att det framgår av ditt anställningsavtal. Detta kan jag dock tyvärr inte svara på utan tillgång till ditt personliga anställningsavtal.
Rekommendation
Jag rekommenderar att du bokar en tid med en av våra jurister här på Familjens jurist. Eftersom du beskriver att denna uthyrning kommer medföra längre resor och större kostnader för dig kan ett möte med en jurist vara bra för att komma tillrätta med ditt problem. Boka tid kan du göra här.
Jag hoppas att mitt svar har hjälpt dig! Om det är något annat du undrar över så är du varmt välkommen att ställa fler frågor till oss här på Fråga Juristen!
Med vänlig hälsning,
Gabriel Axelsson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.