Hej!
Jag har lite svårt att helt förstå gränsdragningarna mellan "likgiltighetsuppsåt" och "oaktsamhet" och hoppas att ni kan svara på det. Och vad menas med "grov oaktsamhet"?
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Uppsåtstyperna
Alla brott förutsätter att gärningsmannen har uppvisat skuld. Med skuld menas att en gärning är begången med uppsåt eller oaktsamhet. Inom straffrätten råder en princip som säger att endast den som begått en gärning med uppsåt eller, i de situationer då oaktsamhet är tillräckligt för straffrättsligt ansvar, oaktsamhet bör drabbas av straffrättsligt ansvar. Straffet bör inte vara strängare än vad som motsvarar måttet av skuld. Uppsåt förutsätter att gärningsmannen har uppsåt i förhållande till de relevanta omständigheter som omger gärningen samt de relevanta följer som gärningsmannen genom gärningen orsakar. Ett centralt begrepp inom alla beskrivningar av uppsåt är medvetenhet.
Det finns tre typer av uppsåt, nämligen:
Likgiltighetsuppsåt
Likgiltighetsuppsåt är uppsåtsformernas nedre gräns i förhållande till vad som kallas för medveten oaktsamhet. Prövningen av om gärningsmannen uppvisa insiktsuppsåt sker i två steg:
Oaktsamhetsformer
Att vara oaktsam är detsamma som att göra något utan att ta hänsyn till riskerna. Inom straffrätten förekommer oaktsamhet i två former:
När det anges att ett brott kan begås av grov oaktsamhet bör det vara fråga om en medveten oaktsamhet för att gärningsmannen, straffrättsligt, ska kunna klandras för sitt handlande. Grov oaktsamhet och medveten oaktsamhet är därmed i stort sett detsamma. Omedveten oaktsamhet är därmed inte tillräckligt för straffrättsligt ansvar då ett brott förutsätter grov oaktsamhet.
Gränsdragning
Vad som skiljer medveten oaktsamhet från likgiltighetsuppsåt är att gärningsmannen då en gärning sker/begås med medveten oaktsamhet inte är likgiltig inför effekterna av sitt handlande. Vid medveten oaktsamhet kan gärningsmannen sägas vara likgiltig inför riskenför en följd men gärningsmannen är inte likgiltig inför att följden kan inträffa eller att en viss omständighet föreligger. Det är således fråga om ett medvetet risktagande men gärningsmannen visar inte en likgiltig inställning till att ett viss omständighet föreligger eller att en viss följd kan inträffa.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Vänliga hälsningar,
Sofia
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.