Hej. Har en undran, jag blev uppsagd under min utmattningssjukskrivning ifjol. Har en överenskommelse som jag inte tycker är rätt utfört..jag vet att jobbet kan ja aldrig få tillbaka...men finns det nått slags skadestånd jag kan yrka på? Kan skicka överenskommelsen om så önskas.
Hej,
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.
Uppsägning
För det första, krävs det alltid att arbetsgivaren har en saklig grund för uppsägning (Se 7 § Lagen om anställningsskydd, LAS). En uppsägning kan göras på grund av arbetsbrist och av personliga skäl. En arbetsgivare får aldrig säga upp en sjukskriven person på grund av dennes sjukskrivning så länge det finns en rimlig chans att personen kommer kunna återgå i arbete hos arbetsgivaren. Normalt godtas det inte enligt LAS som saklig grund för personliga skäl. Arbetsgivaren har dessutom ett s.k. rehabiliteringsansvar som innebär att arbetsgivaren ska vidta åtgärder för att underlätta arbetstagarens återhämtning till arbetet. Denna skyldighet kan uppfyllas genom bl.a. anpassade arbetsuppgifter, kompetensutveckling och arbetsträning. En sjukskriven person är dock inte skyddad från uppsägning på grund av arbetsbrist utan ingår precis som alla andra i turordningen för uppsägningar.
Frivillig överenskommelse
En anställning kan också avslutas genom en frivillig överenskommelse mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Det ska framgå i överenskommelsen vad grunden för uppsägningen är. I regel gäller vanliga avtalsregler vid denna typ av överenskommelser. Överenskommelsen måste vara frivillig, om den anställda känt sig tvingad att ingå överenskommelsen kan den bli ogiltigförklarad. Den kan också ogiltigförklaras om den är oskälig med hänsyn till omständigheterna vid avtalets tillkomst och omständigheterna i övrigt.
Angripa en felaktig uppsägning
Om du anser att du blivit felaktigt uppsagt har du två veckor från det att du fick beskedet, att ogiltigförklara uppsägningen. Detta görs genom att skriftligt meddela arbetsgivaren. Du har ytterligare två veckor på dig att stämma arbetsgivaren och yrka på att uppsägningen ska ogiltigförklaras. Arbetstagaren kan också kräva skadestånd om uppsägningen är olagligt, även om en talan enligt ovan inte har väckts. Om du vill kräva skadestånd måste du lämna besked om detta till arbetsgivaren inom fyra månader från mottagandet av uppsägningsbeskedet.
I ditt fall vet jag inte om du har blivit uppsagd, på vilken grund och om du ingått en frivillig överenskommelse. För att hjälpa dig vidare i ärendet kan du gärna ställa en ny fråga med mer information eller vända dig till en erfaren jurist på familjens jurist för att få rådgivning till ett fast pris. Läs mer om det här.
Med vänlig hälsning,
Sandra
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.