Min svärdotter har gjort en orosanmälan till socialtjänsten. Hon påstår i sin anmälan att jag har förgripit mig på hennes 3 åriga dotter. I går hade socialtjänsten möte. Det resulterade i att hon blev ordentlig uppläxat för att hon gjort en sådan allvarlig anmälan på mycket lösa grunder. Jag har mått väldigt dåligt sen anmälan gjordes. Jag befarar även att hon har berättat för andra om den påstådda händelsen. Jag känner ett stort behov av upprättelse. Vad kan jag göra?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Vilken tråkig situation ni befinner er i, och utan att veta mer om omständigheterna i detta enskilda fall har jag svårt att uttala mig närmare om rätt eller fel, men några generella huvudpunkter kan framhållas.
Att med uppsåt (det vill säga mer eller mindre med mening) utpeka någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt, eller annars lämna uppgifter som är ägnade att utsätta någon för andras missaktning, utgör förtal enligt 5 kap. 1 § brottsbalken (BrB). Av samma lagrum följer emellertid att om det med hänsyn till omständigheterna var försvarligt att lämna uppgifterna, och visar personen att uppgifterna var sanna eller att hen annars hade skälig grund för dom, ska någon ansvar för förtal inte dömas ut.
I de fall handlingen inte utgör förtal, kan den komma att utgöra förolämpning enligt 5 kap. 3 § BrB. Här gäller att en person i fråga ska ha riktat beskyllningar, nedsättande uttalanden eller förödmjukande beteenden som en annan person och dessa handlingar/handlingen var ägnad att kränka den andra självkänsla eller värdighet.
Att förgripa sig sexuellt mot ett barn är ett allvarligt brott och straffbelagt i enlighet med 6 kap. 4-6 §§ BrB. Vid en straffrättslig process gäller som vanligt att beviskravet "ställt utom rimligt tvivel gäller" för att personen i fråga ska dömas till ansvar. Detsamma gäller självfallet även vid brotten förtal och förolämpning.
Kopplat till din fråga
Som sagt vet jag ingenting om vad som skett i er situation förutom att din svärdotter gjort en orosanmälan och att Socialtjänsten bedömt denna som ogrundad. Står din svärdotter fast vid sina anklagelser kan hon anmäla dig, varpå det skulle bli en åklagares uppgift att närmare utreda om det finns grunder att misstänka att brott har begåtts, varpå talan får föras inför domstol. Du har dock möjlighet att på samma sätt föra en talan mot svärdottern om förtal och/eller förolämpning, om du känner att det är en sådan upprättelse som du vill ha och denna inte kan fås på annat sätt inom den mer privata sfären. Vid en sådan talan har du även möjlighet att rikta krav på skadestånd gentemot svärdottern för den skada du upplevt dig ha utsatts för.
Förtal och förolämpning är så kallade "målsägandemål" enligt 5 kap. 5 § BrB. Det innebär att dessa brott inte får åtalas inför domstol av annan än målsäganden, det vill säga den person som brottet riktat sig mot, i detta fall du. Det finns dock undantag, exempelvis får en åklagare väcka åtal om det anses allmän synpunkt och åtalet avser bland annat förtal eller grovt förtal (ej förolämpning förutom i vissa fall som inte är aktuella här).
Med det sagt hoppas jag att du känner att du fått svar på din fråga. Har du några övriga funderingar är du varmt välkommen att åter vända dig hit till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.