Hej. Blev idag uppsagd via telefon. Arbetsgivaren säger att jag blir arbetsbefriad och får 2månader betalt under tiden. Han vill skicka en arbetsledare med uppsägningavtalet till min filial imorgon och att jag lämnar in nycklar mm.
Turordningsprincipen har enligt mig inte tillförts. Finns en till som är anställd i min filial som anställts senare. Men innan samtalet om uppsägning. Fick vi ett mail om att bla den som är anställd där jag är har blivit någon form av coach. Han menar att vi inte är anställda på samma villkor?
Tror vi är runt 8st som blivit uppsagda på samma sätt. Vi har 3 olika filialer.
Vet att 2st blivit erbjudna jobb på dotterbolaget. Men det är endast jag som blivit arbetsbefriad med 2mån lön. Varit tillsvidareanställd sedan 18-07-08 och provanställd 6mån innan dess.
Hur gör jag? Ska jag ge dem nycklar verktyg mm eller har jag rätt att behålla allt tills anställningen är över? Jag tänker inte skriva på några papper pga känner att detta inte har gått till på rätt sätt.
Jag är inte fackligt ansluten. Pratade med en jusrist firma, som mena på att detta är helt galet gjort. Är under skuldsanering så han kunde inte hjälpa mig utan borgenär eller 40k i handpenning.
Vart ska jag vända mig?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan redogör jag för vad som gäller.
Turordningsreglerna
Turordningsreglerna finner man i lagen om anställningsskydd. Arbetstagare med längre anställningstid har företräde framför arbetstagare med kortare anställningstid. Vid lika anställningstid ger högre ålder företräde (LAS 22 § st. 4). En arbetsgivare får undanta två arbetstagare från turordningslistan, men detta gäller endast om det finns högst tio stycken anställda på företaget och de två undantagna arbetstagarna är av särskild betydelse för den fortsatta verksamheten (LAS 22 § st. 2). Detta innebär att om du haft längre anställningstid än övriga arbetstagare, har du företräde till fortsatt anställning. Undantaget som jag nämnde verkar inte, utifrån det du beskrivit, tillämpligt. En arbetsgivare som inte följer lagen kan bli skadeståndsskyldig enligt LAS 38 §.
Utöver det jag nämnt har Arbetsdomstolen i ett rättsfall (AD 2011 nr 30) fastslagit att en arbetsgivare kan, innan uppsägningar vidtas, erbjuda omplaceringar till lediga anställningar utanför turordningen. Detta gäller dock bara om det inte varit fråga om kringgående från arbetsgivarens sida eller att handlandet stått i strid med god sed på arbetsmarknaden. Bedömningen av detta sker utifrån omständigheterna i det enskilda fallet. Arbetsdomstolens domar är prejudicerande, vilket innebär att de är vägledande för tolkningen av lagen. I ditt fall kan vara så att arbetsgivaren utnyttjat detta undantag, men det är svårt att säga utan mer detaljer.
Arbetsbefrielse
En arbetsgivare har en s.k. arbetsledningsrätt. Detta innebär att arbetsgivaren har rätt leda och fördela arbetet. En arbetsgivare kan alltså befria en arbetstagare från sina arbetsuppgifter eftersom detta ses som en arbetsledningsåtgärd. Får du inga arbetsuppgifter och de behöver nycklarna/verktygen är det troligt att du behöver lämna tillbaka dem. Detta är också något som kan regleras av ditt anställningsavtal, så det är möjligt att annat kan gälla beroende på vad som står där.
Sammanfattning
Din arbetsgivare kan alltså, utifrån det du skrivit, ha brutit mot turordningsreglerna i LAS och detta kan leda till skadeståndsansvar enligt LAS 38 §. Vad gäller nycklarna och verktygen behöver du nog lämna tillbaka dem, men det beror också på vad som står i ditt anställningsavtal. Om du vill bestrida arbetsgivarens hantering av turordningsreglerna, kan det vara bra att vända sig till en jurist. Familjens Jurist har allmän rådgivning som du kan kontakta.
Hoppas du fått svar på dina frågor. Har du fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.