Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Ta del av uppgifter om vilka som sökt ett jobb med stöd av offentlighetsprincipen?

Hej!
Jag undrar om jag kan använda 2 kap. 1 § tryckfrihetsförordningen för att få ut uppgifter om vilka som sökt ett jobb. Min fråga är om jag kan ansöka om om dessa uppgifter då ett rekryteringsbolag har hand om processen.

Tack för en bra hemsida
 

Rådgivarens svar

2019-04-15

 

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Handlingars offentlighet regleras i tryckfrihetsförordningen och offentlighets- och sekretesslagen. Nedan kommer en redogörelse för din situation med svar på din fråga.

2 kap 1 § TF
I paragrafen du hänvisar till slås fast att var och en har rätt att ta del av allmänna handlingar. Syftet med den rätt som slås fast i paragrafen är att den ska främja ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning och ett fritt konstnärligt skapande. Utgångspunkten är alltså att svenska medborgare har en rättighet till fri tillgång till allmänna handlingar.

Allmän handling
Alla handlingar är inte allmänna handlingar, utan lagen ställer upp förutsättningar för när en viss uppgift ingår i en handling som kan utgöra en allmän handling. Kort förklarat så är handlingar allt som innehåller information av något slag; texter, bilder eller information lagrad på annat sätt.  En handling är allmän först när den förvaras hos en myndighet och är inkommen till eller upprättad hos myndigheten. Som huvudregel är allmänna handlingar offentliga, men rätten att ta del av allmänna handlingar kan begränsas av sekretess. För att kunna begära ut uppgifter om arbetssökande från en arbetsgivare eller rekryteringsbolag så krävs alltså att uppgifterna återfinns i en allmän handling som inte omfattas av sekretess.

Offentliga organ
Det är myndigheter som är skyldiga att på begäran lämna ut allmänna handlingar. De privata organ som kan omfattas av denna skyldigheten räknas upp i en bilaga till OSL och det rör sig då om bolag, föreningar, stiftelser och enskilda yrkespersoner som har fått förtroendet att ägna sig åt myndighetsutövning mot enskilda. Om arbetsgivaren som du funderar över inte är en sådan myndighet som omfattas av den skyldigheten så går det alltså inte att med stöd av denna paragraf begära ut dessa uppgifter. 

Sammanfattning
Eftersom jag inte vet vilken arbetsgivare frågan rör så kan jag inte svara på om det är möjligt att begära ut informationen med stöd av 2 kap 1 § TF eller inte. När det gäller offentligt tillsatta tjänster finns det en möjlighet att begära ut de ansökningshandlingar som ledde fram till att en person erhöll en viss tjänst, eftersom dessa ansökningshandlingar till offentliga jobb är allmänna handlingar. Då kan du begära ut handlingarna, och så får en prövning göras för om handlingarna är offentliga eller inte. Om det däremot rör sig om ett rekryteringsbolag som rekryterar jobb till den privata sektorn blir detta dock svårare och då har du inte rätt till det med stöd av offentlighetsprincipen/principen om handlingars offentlighet. Däremot finns då regler enligt diskrimineringslagen om att en person som inte fått ett jobb har rätt att få veta vilka meriter den person som fick jobbet hade. Detta framgår av 2 kap 4 § som stadgar att om man inte anställts eller tagits ut till anställningsintervju ska man på begäran få en skriftlig uppgift av arbetsgivaren om vilken utbildning, yrkeserfarenhet och andra meriter den hade som togs ut till anställningsintervjun eller som fick arbetet. Detta hänför sig till det diskrimineringsförbud som arbetsgivare har gentemot arbetssökande.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Behöver du tala med en jurist kan du göra det genom att följa denna länk.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.