Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Straffbart att inte ingripa i en misshandel samt lämna felaktiga uppgifter under vittnesed?

Kan man straffas för att använda sambon som bodyguard respektive att inte ha vanligt civilkurage vid misshandel och åtminstone tillse hur det gått med vederbörande? Dessutom skyddande av sambon i rättegång och felaktiga uppgifter om hur misshandeln gått till vilket ledde till att jag som drabbades ansågs ha givit upp min personliga integritet och därmed inte fick upprättelse = skadestånd? Hur kan detta vara tillåtet i lagen??

Rådgivarens svar

2018-08-28

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Regler om brott och straff hittas i brottsbalken (BrB) och regler om rättegång hittas i rättegångsbalken (RB).

Civilkurage
I svensk rätt så finns det ingen civilkuragelag, det finns ingen allmän plikt att bistå någon som t.ex. befinner sig i fysisk fara. Det finns särskilda omständigheter som gör det straffbart om man underlåter att agera i en sådan situation bland annat om en förälder eller vårdnadshavare underlåter att sköta om sitt barn. Det är alltså inte straffbart att inte ha vanligt civilkurage vid en misshandel dock ska man ringa polisen i ett sådant läge. Om man vet om att någon kommer att utsättas för ett brott och man underlåter att avslöja eller förhindra t.ex. misshandeln så kan detta vara straffbart enligt 23 kap. 6 § BrB, se även 3 kap. 11 § BrB.

Felaktiga uppgifter vid vittnesmål
Den som under laga ed lämnar osann uppgift eller förtiger sanningen gör sig skyldig till mened enligt 15 kap. 1 § BrB. Det spelar ingen roll varför man lämnar felaktiga uppgifter under vittnesed vilket innebär att om man medvetet lämnar felaktiga uppgifter så ska man dömas för mened. Mened kan ge böter eller fängelse beroende på om brottet är ringa eller inte.

Skadestånd
Den som utsatts för ett brott kallas för målsägande, målsägande kan ha lidit skada i anledning av brottet och kan då vilja begära skadestånd från gärningsmannen. Målsägande har rätt att få sitt enskilda anspråk prövat i samband med att åklagaren för ett åtal, 22 kap. 2 § RB. Om det enskilda anspråket (skadeståndsanspråket) inte tas upp i samband med åtalet så kan talan väckas i efterhand i tingsrätten, 22 kap. 1 § RB.

Sammanfattning
Det finns ingen civilkuragelag och man kan därmed inte heller straffas för att inte ha ingripit i en pågående misshandel. Man ska absolut ringa polisen om man upptäcker ett pågående brott, det är i vissa fall t.o.m. straffbart att underlåta att avslöja eller förhindra vissa brott. Det är inte ett brott att låta sin sambo agera ”bodyguard” såvida man inte uppmuntrar eller planerar att begå ett brott eftersom det kan utgöra anstiftan eller medverkan till brott. Gällande frågan om att lämna felaktiga uppgifter under vittnesed så detta straffbart och man gör sig skyldig till mened. Skadeståndsanspråk kan väckas med anledning av brott men även som ett vanligt tvistemål. Utifrån din fråga så förstår jag det som att det redan har varit rättegång och att du nu känner dig kränkt och vill väcka talan om ersättning. Vilket typ av skadestånd som aktualiseras beror på om du är målsägande eller inte, att inte få upprättelse är dock inte skadeståndsgrundande. Det är möjligt att skadestånd pga. kränkning kan vara aktuellt men det är svårt att bedöma på den information som finns i frågan.

Jag hoppas att mitt svar har gett dig vägledning i vad som gäller för de omständigheter du angivit i din fråga. Om du behöver mer hjälp så är du varmt välkommen att kontakta en av våra familjejurister här.

Vänliga hälsningar,

Alba

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.