Vi är en liten bostadsrättsförening med 8 lägenheter, en fastighetsbeteckning för alla bostadsrätter. Vi betalar idag 16000 kr/år i vägavgift till en samfällighetsförening, 2000 kr per bostadsrättsinnehavare. Kan detta vara rätt?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Reglerna som besvarar frågan hittar du i anläggningslagen.
Slitageersättning
En fastighet får ges rätt att tillfälligt använda en väg som inte hör till fastigheten om upplåtelsen (1) är av väsentlig betydelse för fastighetens ändamålsenliga användning, och (2) inte medför synnerligt men för en annan fastighet som har rätt att använda vägen eller för en fastighet som vägen går över. För sådan användning ska skälig ersättning med hänsyn till den beräknade slitningen av vägbanan.
Slitageersättningen brukar räknas ut genom en metod som kallas för tonkilometersmetoden. För att kunna använda metoden måste du ha koll på två variabler:
1. Hur många ton trafik era bostäder åstadkommer, och
2. Hur många kilometer av vägen er fastighet använder
Antalet trafikton och använda kilometer ska sedan multipliceras med varandra. När er fastighets tonkilometervärde har räknats ut ska vägorganisationens totala tonkilometer räknas ut. Slutligen ska er fastighets andel av det totala tonkilometervärdet räknas ut. Slitagersättning ska sedan utgå till motsvarande andel av den totala driftkostnaden för vägorganisationen.
Som exempel kan nämnas att för flerfamiljshus brukar andelstalet (ton trafik) räknas om 1260 ton per lägenhet.
Vad som är rimligt att betala i slitageersättning i just ert fall kan jag tyvärr inte svara på utifrån den information som framkommer av frågan. Mitt råd är att ni räknar hur mycket ni borde betala i slitageersättning och sedan tar kontakt med samfällighetsföreningen för att reda ut om ni betalar för mycket.
För vidare hjälp med beräkningen vill jag hänvisa till följande rapporter:
1. Underlag för tillämpning av tonkilometermetoden
Jag hopps att mitt svar har gett dig lite klarhet i situationen. Om du undrar över något i svaret kan du använda dig av kommentarsfunktionen. Undrar du över något helt annat är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga.
Mvh
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.