Hej,
min svärsons mamma startade ett enskilt företag i hans namn för några år sedan. Hans pappa satte in 250 000 kronor för att hon skulle kunna starta upp sin butik med hästgrejor och hon lovade att allt hon köpte in till butiken skulle köpas kontant. Tyvärr har svärsonen nu upptäckt att där ligger skulder både hos kronofogden och inkassoföretag i hans namn på nästan 400 000 kronor.
Dels har hon inte betalat hyran där hon har sin butik och det är svärsonen som står på detta avtal också. dels är där flera olika skulder hos olika företag där hon "köpt" in saker till butiken.
Under åren har hon förfalskat hans namnteckning på ett antal delgivningar och undanhållit hans post och öppnat den också så han har inte haft en aning om vad som försiggått då min dotter och svärsonen varit ute och rest i drygt två år och upptäckte detta av en slump när han skulle teckna ett bredbands abonnemang när de kom hem igen.
Nu undrar jag hur vi kan gå vidare på bästa sätt. Polisanmälan är gjord men det är ju inget prioriterat ärende hos polisen. Skulderna tickar på med räntan och vi undrar om vi ska betala alla skulderna nu för att slippa att de ökar än mer men hur stor är chansen då att hon kommer att få betala dem? Eller är det bättre att låta bli att betala och avvakta åtal? Eller kommer svärsonen att få betala allt ändå?
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.
Skulder som någon annan har åtagit sig i ditt namn
Om jag har förstått din fråga rätt så är det en enskild firma din svärsons mamma har startat i hans namn. För att starta en enskild firma krävs en anmälan till Skatteverket som ska skrivas under, antingen fysiskt eller med e-legitimation. Om det är din svärsons mamma som även här har förfalskat sin sons underskrift eller använt hans e-legitimation så är detta självklart ett brott som mycket riktigt ska anmälas till polisen. Om däremot din svärson har gått med på att firman startas upp i hans namn och han har skrivit på ansökan själv så är han också skyldig att se till att firmans skulder blir betalda. Detta gäller självklart endast de skulder han har godkänt att firman åtagit sig.
Detsamma gäller hyresavtalet, om hans mamma har förfalskat hans underskrift är det brottsligt och inget han ska betala, men om han själv har skrivit på, eller gett sin tillåtelse att hon skriver på avtalet, så är han skyldig att se till att hyran betalas, även om hon har undanhållit hans post.
En relevant fråga är också om det finns någon form av fullmakt eller anställningsavtal mellan din svärson och hans mamma (om din svärson har gått med på att firman startas i hans namn), som säger att hon får lov att handla för firmans räkning? Om så är fallet är firman, och därmed din svärson, skyldig att betala sina räkningar, även om avtalen ingåtts av hans mamma.
Sammanfattning och rekommendation
Sammanfattningsvis ska alltså din svärson betala de skulder som han själv åtagit sig genom att själv skriva på avtalet eller genom att tillåta att hans mamma skriver på avtalet, även om hans mamma undanhållit hans post. Däremot rekommenderar jag att han inte betalar de skulder som uppstått till följd av att hans mamma förfalskat hans namnteckning. Dessa skulder ska bestridas med hänvisning till att avtalet är ogiltigt på grund av förfalskningsbrott. På www.bestrid.nu kan ni läsa om hur man går tillväga för att bestrida fakturor. Det är en sida som är utgiven av polisen och rör främst bluffakturor, men tillvägagångssättet är detsamma i det här fallet.
Om ni bestrider fakturorna kan firmans borgenärer välja att väcka åtal i tingsrätten. Vid en eventuell rättegång rekommenderar jag att ni anlitar en jurist som kan hjälp er.
Hoppas ni har fått svar på era frågor! Om ni har fler frågor är ni välkomna att återkomma!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.