Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Skriva in vetorätt i stadgarna för ideell förening

Hej Vi är två stycken som tänker starta en ideell förening. Vi har skrivit in ovanför stadgarna att vi två alltid kommer att vara firmatecknare tillsammans med invald ordförande och kassör. Vi kommer också att kunna lägga in veto i beslut som inte gynnar föreningen. Hur skriver man för att ett årsmöte inte ska kunna rösta bort denna klausul? mvh G

Rådgivarens svar

2022-10-15

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Jag förstår din fråga som att du helt enkelt vill veta om ni kan skriva in vetorätt för vardera för er två som bildade föreningen och hur den bör se ut för att den inte ska kunna röstas bort i ett årsmöte i föreningen.

Jag ska besvara frågorna en och en.

Vetorätt i ideell förening

Ideella föreningar regleras inte i Sverige, och därför finns inga krav på hur omröstningar inom ideella föreningar ska se ut. En ideell förening får dock inte kalla sig själv för demokratisk om den inte fungerar enligt demokratiskt styrelseskick. Det finns därför ingenting som hindrar bildarna av en ideell förening att ge dem själva vetomakt vad avser interna omröstningar.

Utformning av vetomakt

När man utformar omröstningsregler är det alltid bäst att vara så tydlig som möjligt. Man bör därför skriva uttryckligen det man vill ska gälla. T.ex. bör man skriva ned någonting i stilen med att:

”Namn 1 och Namn 2 kommer att vara permanenta ordföranden i den ideella föreningen [namn på föreningen].”

”De permanenta ordförandena ska båda ha varsin vetorätt i alla omröstningar i föreningen.”

”De permanenta ordförandenas vetorätt gäller i frågor och omröstningar om de permanenta ordförandenas vetorätt”.

Utöver det borde man ha en ordning för hur omröstningar i föreningen ska ske, samt en särskild ordning för ändring av stadgorna. Detta för att se till att ingen medlem kan starta en omröstning utan de permanenta ordförandenas närvaro. Kan medlemmarna rösta utan deras närvaro så finns det i den specifika omröstningen ingen möjlighet att åberopa sitt veto. Se därför till att de permanenta ordförandena båda alltid måste närvara vid en omröstning. Se även till att det finns en särskild ordning för ändring av de permanenta ordförandena så att ni inte kan röstas bort.

Vill man att de permanenta ordförandena endast ska ha vetorätt i vissa frågor ska man skriva det. Då ska man antingen specificera exakt vilka frågor man vill ha vetorätt i, eller utforma vetoartikeln ganska öppet så att det omfattar så mycket som möjligt. T.ex. kan det låta såhär:

”Båda permanenta ordförandena ska ha vetorätt i alla omröstningar och frågor som är av betungande art eller kan vara av betungande art för föreningen.”

Med ovansagda formulering fångar man in ganska mycket samtidigt som man avgränsar det. Men jag vill upprepa att ni bör se till att ni har vetorätt vad avser ändring av ert veto och vetorätt vid ändring av permanenta ordföranden.

Rekommendation

Detta är endast min bedömning. Vill ni ha en mer kvalificerad bedömning rekommenderar jag att tala med en av våra jurister här på Familjens Jurist och se om de kan hjälpa er med konkreta utformningar av stadgorna.

Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Kevin Torssell

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.