Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Skriftlig varning enligt kollektivavtal

Hej! Hej ! Kan en arbetsgivare ge en varning med stöd av 11 paragraf AB , utan att underrätta facket samt ge arbetstagaren möjlighet att yttra sig ? Finns det regler för utdelning av skriftlig varning? Ifall detta inträffas anses det vara tjänstefel ?

Rådgivarens svar

2017-12-02

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

I kollektivavtalet Allmänna bestämmelser (AB) regleras villkor mellan arbetsgivare och arbetstagare inom offentlig sektor, kommun och landsting. Detta regleras även bland annat i medbestämmandelagen (MBL).

Allmänt om skriftliga varningar
Som du säkert vet så kan en arbetstagare som i arbetet gjort sig skyldig till fel eller försummelse meddelas en disciplinpåföljd i form av en skriftlig varning. Innan fråga om disciplinpåföljd avgörs ska arbetstagaren få tillfälle att yttra sig över den tilltänkta åtgärden. Arbetsgivaren ska även underrätta den lokala arbetstagarorganisationen innan varningen utdelas (se 11 § AB). Om arbetsgivaren inte underrättar arbetstagarorganisationen eller inte ger arbetstagaren tillfälle att yttra sig över den tilltänkta disciplinpåföljden har arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalets bestämmelser.

Den som vid myndighetsutövning åsidosätter vad som gäller för uppgiften kan göra sig skyldig till tjänstefel enligt 20:1 § brottsbalken. Att utdöma en disciplinpåföljd enligt ett kollektivavtal kan dock troligtvis inte anses utgöra myndighetsutövning. Det är därför inte troligt att din arbetsgivare kan komma att dömas för tjänstefel enligt brottsbalken.

Uppsåtliga brott mot kollektivavtal kan dock enligt 54 § MBL innebära att arbetsgivaren blir skadeståndsskyldig för arbetstagarens uppkomna skador. Förutsatt att denna överträdelse inte har föranlett några direkta ekonomiska skador för dig, är det mest troligt att ett så kallat allmänt skadestånd kan komma att utgå enligt 55 § MBL. Eftersom jag inte vet så mycket om omständigheterna i ditt fall kan jag inte bedöma hur stora chanserna är att ett skadestånd kan komma att utdömas. I och med att du enbart har meddelats en disciplinpåföljd, och inte har sagts upp eller dylikt, så är det dock troligtvis inte tal om några stora summor om din arbetsgivare bedöms vara skadeståndsskyldig.

Råd och handlingsplan
Sammanfattningsvis bedömer jag att din arbetsgivare troligtvis har brutit mot kollektivavtalet genom att inte ge dig tillfälle att yttra dig över disciplinpåföljden samt genom att inte ha underrättat din arbetsgivarorganisation om den. Kollektivavtalsbrottet kan ha gett dig rätt till skadestånd. Jag råder dig därför att kontakta din lokala arbetstagarorganisation så fort som möjligt för att berätta om vad som hänt. De kan sedan hjälpa dig att ta detta vidare.

Jag hoppas att detta besvarade dina frågor! Tveka inte på att höra av dig igen om du har fler funderingar!

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.