Hej!
Jag har en medryttare som var här och tog ut föl och mamma ur sin hage. Hon jobbade med mamman på gårdsplanen och hon lät fölungen gå vind för våg. Detta slutade med att fölet fick botulism och fick avlivas på sjukhus. Botulism ät en anmälningspliktig sjukdom och är sällsynt. Hade det orsakats av vårat foder så hade alla hästar blivit drabbade och dött.
det finns vel nåt som heter culpa? Vårdslöshet, för jag tycker hon har agerat vårdslöst. Min mor sprang ut när hon såg att fölet var på gödselstacken och åt och hon tog ut gammalt hö i från munnen. Hon sa även till *** att hon hoppas fölet inte blir sjuk. Det tog några dagar, sen så blev symptomen bara mer och mer. Vi fick avliva honom på hästsjukhuset för det finns inget botemedel och det är en väldigt smärtsam sjukdom.
Jag har tagit detta til tingsrätten, men det blir ett så kallad småmål. Jag tycker att hon ska stå för veterinärkostnaden.
Hon påstår jag har hennes utrustning vilket jag inte har i sin överklagan. Hon hade köpt en del rosa grejer för hon tyckte det var snyggt.
jag har i journalen att det är botulism och jag kan säkert få ett intyg av min distriktsveterinär om vad det var som drabbade fölet och symptomen. Är det nåt mer man ska tänka på? Jag har även i Facebook chat att hon känner sig dålig för att hon Lät han springa lös och att hon ska hjälpa til med veterinärräkning , men hon ändrade sig.
Finns det andra rättsfall eller predijukat som man kan använda sig av? Har läst att en häst i lagen sammanställs med sak, så då blir det vel en sakskada? För oss var han en familjemedlem och det skulle bli min sons ridhästar, så min son tog det väldigt hårt. Har du några mer tips som man kan tänka på?
Jag är ensamstående mor med sjukpension så har det inte så gott ställt.
Detta fölet var efter en hingst som hade höga meriter inom westernridning och inget syskon går att få för hingsten har dött.
Med vänlig hälsning
Hej och stort tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din frågeställning. Jag beklagar verkligen er förlust och kommer nedan redogöra för skadeståndsreglerna samt hänvisa till ett prejudikat som du kan ta stöd av i ditt fortsatta ärende.
Samla bevisning
För att du ska ha rätt till ersättning för veterinärkostnaderna måste du kunna bevisa att det är din medryttare som har orsakat skadan. Det är därför bra att du använder dig av alla bevis du kan för att styrka din rätt. Facebook-chatten kan exempelvis vara ett sådant bevis som du kan använda dig av i rätten. Det vore också bra om du kunde fråga din veterinär om vad som orsakat fölets botulism. Föl har nämligen en större risk att drabbas av botulism genom foder, hö eller annat ifall de får i sig bakterier som ännu inte utvecklats till toxiner och att toxinutvecklingen sedan sker i fölets mage. Det verkar dock rimligt att fölet kan ha fått i sig toxinet från gödselstacken och går detta att bevisa har du dessutom ett bättre utgångsläge i rätten. Det är dessutom väldigt bra att din mor bevittnade händelsen och du kan be henne vittna om det om du vill.
Sakskada - skadestånd för djur
Precis som du nämner i din redogörelse så likställs djur med saker i lagens mening. Om fölet således avlidit på grund av medryttarens vårdslöshet så kan du ha rätt till skadestånd för sakskada. I skadeståndslagen (SkL) 2:1 framgår det att den som medvetet eller av vårdslöshet har orsakat en person- eller sakskada ska ersätta skadan. Ersättning för sakskada regleras vidare i SkL 5:7 som i ditt fall anger att du har rätt till ersättning för sakens värde eller för reparationskostnad och värdeminskning. Du skulle i sådana fall ha rätt till det belopp som är lägst – antingen priset för ett nytt föl eller kostnaden för vård och eventuell värdeminskning. Du kan som huvudregel inte själv bestämma vilken ersättning du har rätt till.
Högsta domstolen har emellertid gjort undantag från huvudregeln när det kommer till husdjur och i praxis anför domstolen att husdjur inte fullt ut kan likställas med annan egendom. Om veterinärinsatserna varit medicinskt välgrundade samt att de kostnader som uppkommit för vården inte överstiger de kostnader som en djurägare normalt kan antas vara beredd att betala i en liknande situation så kan du ha rätt att få ersättning fullt ut även om veterinärkostnaderna överstiger djurets faktiska värde, vilket framgår av NJA 2001 s. 65 I & II.
Medryttarens överklagan
Angående hennes påstående om att du har hennes utrustning så skulle jag säga att du inte behöver oroa dig, så länge hon ges möjlighet att hämta utrustningen. Om hon själv har utrustningen och det inte finns något hos dig så är hennes påstående ogrundat och hon har alltså ingen laglig rätt till någon annan utrustning hos dig.
Sammanfattning
Se till att samla så mycket bevisning du kan. Om du kan bevisa att hon har orsakat skadan genom vårdslöshet så kan du nämligen ha rätt till full ersättning för veterinärskostnaderna i form av skadestånd.
Jag hoppas du fick svar på din fråga och önskar dig all lycka till i den fortsatta processen. Önskar du få mer kvalificerad rådgivning i detta ärende rekommenderar jag dig varmt att vända dig till någon av våra duktiga jurister på Familjens Jurist. Vill du boka tid kan du göra det genom vårt webbaserade bokningsformulär som du hittar HÄR.
Med vänliga hälsningar,
Sara
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.