Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Särskilda lagstadgade rättigheter för samer

Sveriges samiska befolkning får exempelvis hålla på med renskötsel, medan andra svenskar inte har rätt till det. Finns det fler exempel på juridiska skillnader mellan den svenska samiska befolkningen och övrig befolkning?

Rådgivarens svar

2018-06-17

Hej,

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

Rätt till renskötsel, fiske och jakt
I svensk grundlag ges samer visst skydd, som minoritetsbefolkning i Sverige. Genom 2 kap. 17 § 1 st. regeringsformen möjliggörs det att vid lagstiftning kunna begränsa rätten att driva näringsverksamhet eller utöva ett yrke för att skydda allmänna intressen, men att denna begränsning inte får göras för att gynna vissa personer eller företag. I 2 st. fastställs dock att denna begränsning inte gäller i fråga om samers renskötsel, utan ensamrätten till rensskötesel får regleras genom lag.

Den lag som reglerar samers ensamrätt till renskötsel är rennäringslagen. Det är i 1 § som det kommer till uttryck att enbart samer har renskötselrätt och grundas på ”urminnes hävd”. Vidare anges det i 25 § att samer har särskild rätt till att jaga och fiska på sin mark.

Vissa särrättigheter gällande språk
Samer har en viss rättighet vad gäller språk. Denna rättighet ger samer, likt Sveriges övriga nationella minoriteter, en möjlighet att kunna behålla sitt språk trots tidigare förbud. Genom lag om nationella minoriteter och minoritetsspråk stärks skyddet för bl.a. det samiska språket, och ger samer vissa rättigheter att i olika situationer – utöver i sin vardag – ha rätt att kunna använda samiska, t.ex. hos myndigheter.

Härutöver har samer även rätt till att instifta Sametinget.

Jag hoppas det gav dig svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,
Beatrice

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.