När jag var femton år ärvde jag och min bror en släkting och i testamentet anges att arvet ska vara enskild egendom. Delar av pengarna finns fortfarande kvar och nu undrar jag hur jag vid en eventuell skilsmässa ska kunna visa på att det är dessa pengar som fortfarande finns kvar. Genom åren har jag varit kopplad till samma bank men haft kapitalförsäkringar etc. Nu är det isk. Jag vill inte att min man ska kunna kräva hälften när vi skiljer oss.
Hej! Tack för att ni valt att vända er till Fråga Juristen med er juridiska fråga.
Sammanblandning
Problemet med att ha enskild egendom i likvida medel är att om de sammanblandas med andra likvida medel så kan de förlora sin status som enskild egendom. I rättsfallet NJA 1992 s. 773 så hade en makes enskilda egendom befunnit sig på ett konto som av båda makarna användes för familjens in- och utbetalningar. Pengarna förlorade genom detta sin status som enskild egendom. Men att pengarna sammanblandas medför inte automatiskt att de förlorar sin status som enskild egendom. Om de är sammanblandande men att det samtidigt har förts bokföring eller liknande kan pengarna fortfarande behålla sin status som enskild egendom.
För att kunna bevisa att det här faktiskt är enskild egendom behöver du först och främst någon typ av verifikation på att pengarna från början var enskild egendom. Sen behöver du tala med din bank där pengarna finns så du kan bevisa vart pengarna finns samt att, om de har sammanblandats med egendom som är giftorättsgods, hållits isär från övrig egendom. Det mest fördelaktiga är att pengarna har hållits avskilda på ett konto. Då bör det inte vara några problem att visa att det är din enskilda egendom.
Hoppas detta är svar på din fråga. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig så mycket mer när jag inte vet exakt hur pengarna har rört sig under åren. Om du talar med din bank kan de säkert hjälpa dig i den här frågan.
Med vänliga hälsningar
Gabriel
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.